May lubas enne Brexiti kõneluste järgmist faasi ameti maha panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: STEPHANIE LECOQUE / EPA / Scanpix

Briti peaminister Theresa May vihjas kolmapäeval konservatiividest seadusandjaile, et võib tagasi astuda, kui parlament tema lahkumisleppe heaks kiidab, teatas kohtumisel osalenud parlamendiliige.

May sõnul «ei jää ta kõneluste järgmise faasi ajaks oma ametisse», lausus James Cartlidge, lahkudes parlamendihoones toimunud kohtumiselt.

Sisuliselt peetakse silmas läbirääkimisi Ühendkuningriigi tulevaste suhete üle Euroopa Liiduga pärast lahkumisleppe heakskiitmist. 

«Ma olen valmis ameti maha panema plaanitust varem, et toimida õigesti oma riigi ja erakonna suhtes,» lausus May, täpsustamata, millal see võiks aset leida. «Ma tean, et on olemas soov uue lähenemise ja uue juhtkonna järele Brexiti teiseks faasiks ning ma ei kavatse teele ette jääda,» ütles May. «Kuid meil tuleb (lahkumis)lepe läbi suruda ja Brexit teoks teha,» lisas ta.

May lahkumislubadust on peetud tähtsaks, kuid võib-olla ebapiisavaks, et lahkumisleppel oleks võimalusi parlamendi heakskiit saada. See võib tuua juurde konservatiivide hääli, kuid Põhja-Iiri unionistid on endiselt leppe vastu. 

Lisaks selle on ebaselge, kas alamkoja spiiker John Bercow lubab uut hääletust lahkumisleppe üle, mille sisu ei ole märkimisväärselt muutunud. 


Briti parlamendis korraldatakse täna rida hääletusi erinevate Brexiti stsenaariumide üle, eesmärgiga lõpetada pikalt kestnud ebaselgus Euroopa Liidust lahkumise kohta. Loe lähemalt: 

Kolm aastat pärast seda, kui Ühendkuningriik otsustas Euroopa Liidust lahkuda, ei ole parlamendis üksmeelt selle osas, kuidas ja kas üldse blokist lahkuda.

Kui alamkoda peaminister Theresa May lahkumislepet sel nädalal heaks ei kiida, siis peab Suurbritannia lahkuma EList 12. aprillil. Kaks korda maha hääletatud lahkumisleppe heakskiitmise korral lahkub Suurbritannia EList 22. mail, vahetult enne europarlamendi valimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles