Cameron kaitses vastuolulist vetootsust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister David Cameron täna Suurbritannia parlamendi alamkojas.
Peaminister David Cameron täna Suurbritannia parlamendi alamkojas. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron põhjendas rahvasaadikutele otsust jääda kõrvale Euroopa Liidu uuest finantsleppest Suurbritannia riiklike huvidega.

Cameron kinnitas paralamendi alamkoja saadikutele, et Suurbritannia nõudmised Euroopa Ülemkogul olid tagasihoidlikud, mõistlikud ja asjakohased, kuid vaatamata siirale soovile läbirääkimistel kokkuleppele jõuda, seda ei saavutatud, vahendas BBC.

Valitsusjuhi sõnul otsustas ta kasutada vetoõigust, kuna uus valitsustevaheline rahanduskokkuleppe ei taganud Londoni fintanssektorile piisavat kaitset. Konservatiivist peaministri kinnitusel ei tulnud otsus kergelt, kuid see oli õige.

Uus lepe, millega Suurbritannia liitumast keeldus, annab uute kriiside vältimise eesmärgil Brüsseli institutsioonidele suuremad volitused liikmesmaade eelarvedistsipliini jälgimiseks ja näeb ette rikkujatele ette ka automaatseid karistusi. Cameron tahtis aga brittidele erandeid teatud finantsteenuseid reguleerivatest seadustest.

Konservatiivide koalitsioonipartneriks olev Liberaalne Partei ja selle ridadesse kuuluv asepeaminister Nick Clegg on Cameroni otsust kritiseerinud, leides, et tegu polnud Suurbritanniale hea otsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles