Hitleri sünnimajja rajatakse neonatside peletamiseks politseijaoskond (3)

Copy
Adolf Hitleri sünnikodu Braunau am Inni linnas Austrias. Maja ees seisab mälestuskivi kirjaga: «Rahu, vabaduse ja demokraatia nimel. Mitte kunagi enam fašismi. Mälestades miljoneid hukkunuid.»
Adolf Hitleri sünnikodu Braunau am Inni linnas Austrias. Maja ees seisab mälestuskivi kirjaga: «Rahu, vabaduse ja demokraatia nimel. Mitte kunagi enam fašismi. Mälestades miljoneid hukkunuid.» Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Austria valitsus on juba aastaid murdnud pead selle üle, mida hakata peale Adolf Hitleri sünnikoduga Braunau am Inni linnas Saksamaa piiri lähistel ning kaalumisel oli muu hulgas ka hoone lammutamine. Nüüd aga otsustati majja teha kohaliku politsei peakontor, et tõrjuda neonatsidest turiste.

«Maja tulevikus politseile kasutada andmine on selge signaal, et see hoone ei hakka kunagi teenima natsionaalsotsialismi mälestamise eesmärki,» toonitas Austria siseminister Wolfgang Peschorn eile.

Kohalike sõnul on äärmuslased pidevalt Braunau am Inni reisinud ning teinud pilte maja ees, kus Hitler veetis oma esimesed elukuud.

Politsei ei võta maja siiski kohe kasutusele, sest enne korraldab valitsus kogu Euroopa Liitu hõlmava hanke selle sisemuse ümberehitamiseks ja fassaadi korrastamiseks. Siseministeeriumi väitel peaks pakkumine välja kuulutatama tuleva aasta esimesel poolel.

Maja endine omanik ja Austria valitsus on juba aastaid vedanud vägikaigast Hitleri sünnikodu pärast. 2017. aasta alguses sundvõõrandas valitsus hoone selle endiselt omanikult, millele järgnes kohtuasi kompensatsiooni pärast. Kohtuvaidlus lõppes tänavu augustis otsusega, et valitsus peab maksma omanikule 810 000 eurot.

Adolf Hitleri sünnimaja aasta või paar pärast seda, kui tema pere oli Saksamaale kolinud.
Adolf Hitleri sünnimaja aasta või paar pärast seda, kui tema pere oli Saksamaale kolinud. Foto: akg-images/Scanpix

Natsi-Saksamaa diktaator Hitler sündis Braunau am Innis asuva maja ülemise korruse korteris 1889. aastal ning elas seal mõne kuu, enne kui ta vanemad kolisid Saksmaale Passausse. Kui natsid Saksamaal võimule tulid, muutis ta maja natsikeskuseks.

Pärast Teist maailmasõda asus hoones raamatukogu, puuetega inimeste hoolduskeskus ning tehnikakool.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles