Endine Briti Hongkongi konsulaadi töötaja süüdistab Hiina politseid piinamises

Copy
Endine Briti Hongkongi konsulaadi töötaja Simon Cheng.
Endine Briti Hongkongi konsulaadi töötaja Simon Cheng. Foto: FREE SIMON CHENG? / Scanpix

Endine Briti Hongkongi konsulaadi töötaja ütles täna, et Hiina salapolitsei piinas teda ülekuulamisel Londoni rolli kohta erihalduspiirkonna rahutustes.

Hongkongi kodaniku Simon Chengi sõnul peeti teda augustis 15 päeva kinni ning peksti ja piinati.

Briti välisminister Dominic Raab ütles BBC raadiole, et Chengi süüdistused on usutavad ning talle osaks saanud kohtlemine on tõepoolest piinamine. Raab kutsus Hiina suursaadiku välja ja avaldas protesti Hiina võimude rahvusvahelisi seadusi rikkuva käitumise vastu.

Cheng kirjutas Facebookis, et ta oli augustis rongiga teel Lõuna-Hiinast Shenzhenist Hongkongi, kuid Hiina politsei pidas ta raudteejaamas kinni ja saatis tagasi Shenzheni, kus ta kinni võeti.

Chengilt püüti piinamisega kätte saada andmeid, kas ta tunneb kedagi Briti luureagentuuridest, milline on tema roll Hongkongi meeleavaldustes ja mida ta teab protestidega liitunud Mandri-Hiina kodanikest.

Hongkongi endine koloniaalvõim Suurbritannia, kes andis 1997. aastal ala Hiinale tagasi, on ärgitanud Pekingit ja Hongkongi kriisile poliitilist lahendust otsima ning on tauninud mõlema, nii meeleavaldajate kui ka piirkonna politseinike, vägivalda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles