Prantsuse pensioniprotestidel osales üle poole miljoni inimese

Copy
Prantslased protestimas 5. detsembril valitsuse pensionireformi vastu.
Prantslased protestimas 5. detsembril valitsuse pensionireformi vastu. Foto: Lionel Guericolas / SIPA / Scanpix

Neljapäeval Prantsusmaa ühistranspordi suuresti seisanud üleriikliku streigi raames tuli tänavale vähemalt pool miljonit inimest, kes protestisid valitsuse kavandatud pensionireformi vastu.

Pensionireform on üks president Emmanuel Macroni ambitsioonikamaid reforme ja ka üks valimislubadustest. Samas pole valitsus reformiettepanekut veel täies mahus esitanud.

Praeguses pensionisüsteemis on 42 erinevat pensioniskeemi, erakätes ja riiklikud, mis on üheskoos teel 17 miljardi eurose puudujäägi suunas. Macron tahab koondada skeemid ühte riiklikult hallatud süsteemi, mille alusel hakkavad inimesed oma karjääri jooksul koguma punkte, mis nad saavad hiljem rahaks teha, kirjutab New York Times.

President peab seda õiglasemaks süsteemiks ning üritab seda sellisena rahvale müüa.

Nüüd streigile läinud transporditöölised, lennujuhid, õpetajad, tuletõrjujad, advokaadid ja teised aga pelgavad, et uue süsteemi alusel peavad nad tegema rohkem tööd, mille eest ootab neid senisest väiksem pension.

Uudisteagentuur AFP arvutas politseinike ja ametnike esitatud arvude pealt kokku, et protestijaid oli vähemalt 510 000. Arv ei hõlma ühte meeleavaldust Pariisis, kus ametiühingu CGT hinnangul oli protestijaid 250 000.

«Sellist kohaletulnute hulka pole me väga pikka aega näinud,» ütles ametiühingu Force Ouvrière juht Yves Veyrier Pariisi meeleavalduse algul.

«Nüüd ootame, et valitsus vaatab selle mobilisatsiooni ulatust ja mõistab, et see universaalne süsteem on halb mõte.»

Peaminister Édouard Philippe tänas ametiühinguid protestijate vaoshoidmise eest. Vägivald protestidel oli minimaalne.

Rahutused reformi pärast kestavad mitu päeva.

Riiklik raudteefirma SNCF tühistas 90 protsenti reedele kavandatud kiirrongireisidest ning hoiatas, et Londonisse ja Brüsselisse viiva Eurostari ja Thalyse liiklust ootab ees samuti tühistamiste laine. SNCF tühistas vähemalt esmaspäevani kogu piletimüügi.

Pariisi transporditöölised otsustasid hääletusega pikendada vähemalt esmaspäevani streiki, mis sulges linna 16 metrooliinist 11. 

Air France tühistas 30 protsenti oma siselendudest ja 10 protsenti rahvusvahelistest lühilendudest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles