Kanaari saartel tabatud kokaiiniärikatelt konfiskeeriti kahe miljoni euro jagu vara

Postimees
Copy
Kokaiinipakid Colombias Calis. Foto pole seotud kõnealuse juhtumiga.
Kokaiinipakid Colombias Calis. Foto pole seotud kõnealuse juhtumiga. Foto: STRINGER/COLOMBIA/REUTERS/SCANPIX

Ulatusliku politseioperatsiooniga Hispaanias ja Colombias lõhuti Lõuna-Ameerika narkokartellidega seotud kokaiinivahendajate jõuk ning vahistati 12 inimest.

11 Hispaania kodanikku vahistati Tenerifel ning üks Colombia kodanik Calis. Viimase puhul on Hispaania taotlenud tema väljaandmist, teatas Europol. Seni on operatsiooni käigus konfiskeeritud kahe miljoni euro ulatuses vara.

Kaks aastat kestnud uurimist juhtis Hispaania tsiviilkaart, tehes tihedat koostööd Colombia ja USA narkopolitseiga. Operatsiooni toetas ka Europol. Uurimise tõukeks oli rahapesukahtlusele viitav informatsioon suurtest sularahaliikumistest Tenerifel.

Kanaari saarte kaudu käinud kokaiiniäri oli seotud Colombia ja Peruu narkokartellidega ning jõugu Hispaania haru ülesandeks oli Lõuna-Ameerikast saabunud narkootikumide levitamine. Muuhulgas sai politsei ühest vagunelamust peidikust kätte 60 kilogrammi kokaiini.

Lõuna-Ameerika kartellid on hakanud kasutama suurte saadetiste Euroopasse toimetamiseks läbi Aafrika kulgevat transporditeed.

Oma tegevuse varjamiseks kasutasid kahtlusalused seaduslikke ettevõtteid – kuritegelik ühendus omas autokauplusi, remonditöökodasid ning karavaniparke. Nende firmade kaudu sai narkojõuk seadusliku katte sõidukite transportimisele ning kasutas ettevõtteid rahapesuks.

Calis elanud colombialane oli vahemees, kes haldas narkootikumide toimetamist Lõuna-Ameerikast Hispaaniasse.

Üks osa kõnealusest uurimisest keskendus ka uuele narkootikumide smugeldamise teele läbi Aafrika, mida Lõuna-Ameerika kartellid on hakanud kasutama suurte saadetiste Euroopasse toimetamiseks. Esmalt transporditakse narkootikumid Aafrika läänerannikule, kus neid hoiustatakse, kuni tekib transpordivõimalus Hispaania rannikualadele.

Europoli ning Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskus eelmisel aastal koostatud Euroopa Liidu narkoturu raportis hoiatati, et transiitpiirkonnana on Aafrika tähtsus narkokaubanduses aina kasvamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles