Allikad: Türgi ei kavatse enam takistada Süüria pagulaste liikumist Euroopasse (35)

Copy
Migrandid teel Türgi-Kreeka piirile Edirnes 28. veebruarill 2020.
Migrandid teel Türgi-Kreeka piirile Edirnes 28. veebruarill 2020. Foto: AP/Scanpix

Türgi ei kavatse enam takistada Süüria pagulaste liikumist Euroopasse, kinnitas reedel uudisteagentuurile Reuters tundmatuks jääda soovinud kohalik võimuesindaja.

Allika kinnitusel on Türgi politseile, ranniku- ja piirivalvele antud tegevusjuhised, et ebaseaduslikku piiriületamist enam ei takistata.

Ametlikest kanalitest pole midagi taolist siiski kinnitatud.

«Me ei hoia enam uksi suletuna põgenikele, kes tahavad Euroopasse minna,» ütles anonüümsust palunud ametnik. 

Türgis on rohkem kui 3,6 miljonit Süüria sõja eest põgenenud inimest. Reutersi kohaselt eeldavad Türgi võimud, et pagulasi tuleb suurel hulgal veelgi juurde inimeste näol, kes põgenevad ägeneva sõjategevuse eest Idlibi provintsist.

Praegustel andmetel on juba peaaegu 300 migranti, sealjuures süürlasi, saabunud Edirne provintsi Kreeka piiril, eesmärgiga pääseda Euroopa Liidu territooriumile, teatas uudisteagentuur DHA. 

Veel üks grupp migrante on jõudnud Lääne-Türgis Çanakkales Ayvacıki rannikule, kust tahetakse paatides minna edasi Kreeka Lesbose saarele.

Türgi lubas ööl vastu reedet kättemaksu õhurünnaku eest Süürias, milles sai surma 33 nende sõjaväelast, edastasid meediakanalid.

Veel 36 haavata saanud sõjaväelast toimetati kodumaale haiglasse. Türgi võimud süüdistasid õhurünnaku korraldamises Süüria režiimivägesid.

Türgi presidendi kommunikatsioonijuht Fahrettin Altun kutsus rahvusvahelist kogukonda ühtlasi üles täitma oma kohustusi.

Ametnik kirjutas Twitteris, et Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed viivad Idlibis läbi etnilist puhastust. «Need inimesed üritavad põgeneda Türki ja Euroopasse. Me võõrustame juba peaaegu 4 miljonit pagulast, meil ei ole piisavalt majutusvõimalusi ja ressursse, et veel miljonil siseneda lasta.»

Euroopa Liit ja Türgi sõlmisid kokkuleppe põgenike takistamise kohta pärast 2015. aasta rekordilist rahvarännet Euroopasse. 

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles