Hiina ei kutsu väliseksperte enne võitu viiruse üle

Copy
Hiina viirusekontrolli eksperdid.
Hiina viirusekontrolli eksperdid. Foto: SIPA/Scanpix

Hiina ei kutsu rahvusvahelisi eksperte COVID-19 päritolu uurima enne, kui viiruse üle on saavutatud lõplik võit, ütles täna Hiina suursaadik ÜRO-s.

Hiina esmane prioriteet on pandeemiast jagu saada ja seista vastu uue koroonaviiruse «absurdsele ja naeruväärsele» politiseerimisele, ütles suursaadik Chen Xu internetipressikonverentsil ajakirjanikele.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ootab Hiinalt kutset osaleda viiruse loomse päritolu uuringus. Viirusest teatati esmakordselt detsembris Hiinas Wuhani linnas ning levinuima teooria põhjal on see pärit elusloomaturult.

Chen vastas küsimusele, kas WHO-l on kutset oodata, et esmalt tahab Hiina keskenduda võitlusele pandeemiaga, kuni on saavutatud lõplik võit.

«Meil on vaja õiget fookust ja oma ressursside jaotamist.»

«Asi ei ole selles, et oleksime mis tahes uurimiste, küsitluste ja hinnagute suhtes allergilised,» lisas suursaadik ja kinnitas, et Hiina on valmis aitama rahvusvahelisel üldsusel tulevaste samalaadsete tervisekriiside vastu valmistuda.

«Me peame ajaga võidu jooksma, et päästa võimalikult palju elusid.»

«Mis puutub sellesse, kas ja kuidas kutsumine toimub, siis siin on meil vaja praegu õiged prioriteedid paika panna, ja teisalt on vaja õiget õhkkonda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles