Rootsi värbab koroonaviiruse mõjul hooldustöötajaid

Copy
Rootsis koroonapandeemia tõttu töö kaotanud inimesi õpetatakse hooldajateks eakatekodudes ja haiglates.
Rootsis koroonapandeemia tõttu töö kaotanud inimesi õpetatakse hooldajateks eakatekodudes ja haiglates. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi võimud ja ametiühingud teatasid kolmapäeval plaanist värvata täiendavad 10 000 õde ja hooldustöötajat, et paremini toime tulla koroonaviiruse pandeemias ilmnenud puudustega eakate hoolekandes.

Selline personali tugevdamine tuleneb kokkuleppest valitsuse, Rootsi suurima ametiühingu Kommunal ning omavalitsuste vahel, kelle ülesandeks on eakate eest hoolitsemine.

«Viirusepuhang näitas, et eakate hooldus on haavatav ning sellele on strukturaalne selgitus,» ütles tervishoiuminister Lena Hallengren ajakirjanikele. «Peamiselt sõltub see töötajate tingimustest,» lisas ta.

Pool Rootsis teatatud enam kui 3300-st COVID-19 surmast leidis aset hooldekodudes ja veel veerand juhtus nendega, kes on koduhooldusel.

Ebaõnnestumised hooldekodude elanike kaitsmisel on olnud Rootsis suur debatiteema. Mõned kriitikud on süüdistanud personali töötingimusi, teatades, et paljudel juhtudel on töö toimunud ilma kaitsevahenditeta. 

Märtsis teatas ametiühing Kommunal, et 40 protsenti Stockholmi ehk epideemia epitsentri hooldekodude töötajaist olid väljaõppeta, lühiajaliste lepingutega värvatud inimesed, kes saavad palka tunnitöö alusel ning on ka töökaitseta. 23 protsenti töötajaist olid ajutised. Lisati ka, et sellised töötajad ei saa endale lubada tööle mitte minna isegi juhul, kui nad on haiged.

Viimane värbamiskokkulepe on järg valitsuse teisipäevasele teatele, et 2,2 miljardit Rootsi krooni (208 miljonit eurot) eraldatakse hooldustöötajate täienduskoolituse läbiviimiseks.

Kolmapäeval teatas valitsus, et seda täiendab kokkulepe ametiühingute ja avaliku sektori tööandjate vahel, mis tähendab, et nendele, kes on väljaõppe läbinud, tagatakse tähtajatu tööleping.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles