USA president kritiseeris taas Hiina julgeolekukava Hongkongis

Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/Scanpix Baltics

USA president Donald Trump kritiseeris teisipäeval taas Hiina julgeolekukava Hongkongis ja märkis, et pärast seda on raske näha territooriumi rahvusvahelise finantskeskusena. 

«On raske näha, kuidas Hongkong saab jääda tulevikus rahvusvaheliseks finantskeskuseks, kui Hiina selle üle võtab», ütles Valge Maja pressiesindaja Kayleigh McEnany, kelle sõnul pärineb hinnang otse Trumpilt.

Hongkongis kogunesid pühapäeval tuhanded meeleavaldajad, et protestida Hiina julgeolekuseaduse ettepaneku vastu, milles nähakse sammu vabaduste piiramiseks. 

Hiina rahvakongressil esitatud Hongkongi julgeolekuseadus tuleb võtta vastu «ilma vähimagi viivituseta», ütles pühapäeval Hiina välisminister. 

Kõnealuse seadusega saab jõustada riigireetmise, õõnestamise ja mässu keelud Hongkongi suhtes, kus mullu toimusid massimeeleavaldused Hiina võimu suurenemise vastu. 

«Seadus on väga vajalik pärast meeleavaldusi poolautonoomses Hongkongis, mis tõsiselt ohustasid Hiina riiklikku julgeolekut,» rääkis minister. 

«See on väga vajalik, et Hongkongi riikliku julgeoleku süsteem ja jõustamismehhanism luuakse ilma vähimagi viivituseta,» lisas Wang Yi. 

Minister sõnas rahvakongressi pressikonverentsil: «Vägivaldsed ja terroristlikud tegevused eskaleeruvad. Välisjõud on sügavalt ja ebaseaduslikult sekkunud Hongkongi asjadesse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles