Washington peatab Hiina lennufirmade lennud Ühendriikidesse (1)

BNS
Copy
Hiina lennuk
Hiina lennuk Foto: REGIS DUVIGNAU/REUTERS

Washington andis kolmapäeval korralduse peatada kõigi Hiina lennukompaniide lennud Ühendriikidesse, kuna Peking ei lubanud USA lennufirmadel taasalustada lende Hiinasse.

USA selline samm näitab taas pingeid maailma kahe suurima majanduse vahel koroonaviirusest põhjustatud kriisi ja kaks aastat kestnud kaubandussõja tõttu, mis ei ole veel täiesti lahenenud.

USA transpordiministeerium ütles, et Washingtoni samm jõustub 16. juunil, kuid seda võidakse rakendada ka varem, kui president Donald Trump selleks korralduse annab.

Keeld kehtib seitsmele Hiina lennufirmale, kuigi neist ainult neljal on praegu lennuühendus USA-ga. Nende seas on Air China ja China Eastern Airlines, ütles transpordiministeerium.

«USA ettevõtted palusid luba taasalustada reisijate teenindamist 1. juunist. Hiina valitsuse suutmatus nende taotlusi heaks kiita on meie õhutranspordikokkuleppe rikkumine,» lisas ministeerium avalduses.

USA lennufirmad vähendasid järsult või peatasid lennud Hiinasse seoses koroonapandeemiaga.

United Airlines ja Delta Air Lines esitasid mai alguses taotlused lendude taasalustamiseks, kuid Hiina tsiviillennundusamet ei ole neile luba andnud.

Jaanuari alguses, enne pandeemiat, tegid USA ja Hiina lennufirmad umbes 325 lendu nädalas kahe riigi vahel.

USA lennufirmad avaldasid tunnustust president Donald Trumpi administratsiooni sammule.

«Me toetame ja hindame USA valitsuse samme jõustamaks meie õigusi ja tagamaks õiglust,» ütles Delta kõneisik Lisa Hanna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles