USA relvajõudude juhid mõistsid kongressihoone ründamise hukka

BNS
Copy
Jonathan Hoffman
Jonathan Hoffman Foto: EPA/Scanpix

USA staabiülemate ühendkomitee liikmed mõistsid teisipäeval ühiselt hukka president Donald Trumpi poolehoidjate tungimise 6. jaanuaril Washingtonis kongressihoonesse, öeldes pöördumises sõjaväelastele, et see oli ebaseaduslik rünnak põhiseadusliku protsessi vastu.

«Vägivaldne mässamine oli otsene rünnak USA kongressi, Kapitooliumi hoone ja meie põhiseadusliku protsessi vastu,» ütlesid kõik kaheksa staabiülemate komitee liiget eesotsas komitee esimehe Mark Milleyga.

«Sõna- ja kogunemisvabadus ei anna igaühele õigust võtta appi vägivald, mässu õhutamine ja mäss,» ütlesid nad.

Komitee liikmed rõhutasid, et relvateenistuste liikmed on kohustatud kaitsma põhiseadust.

«Igasugune tegevus põhiseadusliku protsessi häirimiseks on mitte ainult meie traditsioonide, väärtuste ja vande vastane, see on ka seadusevastane.»

Ühispöördumine tehti seoses murega, et Trumpi toetajatel, kes tungisid kongressihoonesse takistamaks Joe Bideni kinnitamist USA järgmiseks presidendiks, on toetajaid nii relva- kui korrakaitsejõududes.

Pentagon saadab 15 000 rahvuskaartlast kaitsma Bideni ametisseastumise tseremooniat 20. jaanuaril seoses kartustega võimaliku vägivalla pärast.

Pentagoni ametnikelt küsiti esmaspäeval võimaluse kohta, et Trumpi-meelseid aktiviste on rahvuskaardi ja regulaarvägede ridades.

«Me ei tolereeri äärmuslasi meie ridades,» ütles kaitseministeeriumi kõneisik Jonathan Hoffman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles