Biden kinnitas kahe riigi lahenduse toetamist Lähis-Ida konfliktis

Copy
Joe Biden.
Joe Biden. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

USA president Joe Biden väljendas kolmapäeval  toetust kahe riigi lahendusele Iisraeli ja Palestiina konfliktis, kui tema administratsioon taastas president Donald Trumpi katkestatud abi ÜRO palestiina pagulasametile (UNRWA), teatas Valge Maja.

«President kinnitas, et USA toetab Iisraeli ja Palestiina konfliktis kahe riigi lahendust,» edastati avalduses.

Iisraeli suursaadik Ühendriikides Gilad Erdan väljendas pettumust UNRWA toetuse  tingimusteta taastamise üle.  

«Olen väljendanud pettumust ja vastuseisu otsuse üle pikendada UNRWA tingimusteta rahastamist ehk tagamata eelnevalt reformide elluviimist, mille seas Iisraeli vastu vaenu õhutamise peatamist ja antisemiitliku sisu eemaldamist selle õppekavast,» ütles Erdan.

USA välisminister Antony Blinken kutsus reedel Iisraeli üles tagama palestiinlaste võrdne kohtlemine. Ühendriikide uus administratsioon on tema sõnul ühtlasi astumas ettevaatlikult samme kahe riigi lahenduse nimel.

«Telefonivestluses oma ametivenna Gabi Ashkenaziga rõhutas Blinken, et USA praeguse valitsuse hinnangul peaksid iisraellased ja palestiinlased saama nautida võrdsel määral vabadust, julgeolekut, jõukust ja demokraatiat,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja  Ned Price.

Blinken väljendas ühtlasi soovi «tugevdada Iisraeli-USA partnerluse kõiki aspekte» ja väljendas toetust juudiriigi mullustele kokkulepetele suhete normaliseerimiseks veel nelja Araabia riigiga.

Rõhutades küll toetust Iisraelile, on president Biden andnud märku, et taandub oma eelkäija Donald Trumpi tingimusteta toetusest juudiriigi peaministrile Benjamin Netanyahule.

Blinken on samas kinnitanud, et uus administratsioon ei pööra tagasi mõningaid Trumpi võtmetähtsusega samme, sealhulgas Jeruusalemma tunnustamist Iisraeli pealinnana.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles