Suurbritannias vabastati vanglast radikaalne islamivaimulik Abu Qatada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abu Qatada
Abu Qatada Foto: SCANPIX

Suurbritannias vabastati eile vanglast radikaalne islamivaimulik Abu Qatada, keda kirjeldati kunagi ka kui Osama bin Ladeni paremat kätt Euroopas, teatasid võimuesindajad.

Worcestershires asuvast Long Lartini range režiimiga kinnipidamisasutusest kautsjoni vastu vabaks lastud Qatada võitleb oma väljaandmise vastu Jordaania võimudele ja peab järgima oma Londoni kodus talle kehtestatud karme reegleid.

Äärmuslike vaadetega 51-aastast vaimulikku peetakse Suurbritannia rahvuslikule julgeolekule tõsiseks ohuks. Rahvusvaheline inimõiguste kohus otsustas siiski eelmisel nädalal, et Qatadat ei tohi välja saata, sest kodumaal ähvardab teda piinamine. Qatadat süüdistatakse Jordaanias terrorismis.

Ühendkuningriigi valitsuse andmetel on Qatadal sidemeid terrorivõrgustikuga Al-Qaeda ja mitmete Põhja-Aafrika äärmusrühmitustega. Vabastamisest hoolimata jälgitakse mehe tegemisi tähelepanelikult, sisse on seatud elektrooniline valve ja vaimulikule on kehtestatud range koduarest. Qatada ei tohi külastada mošeed ega kasutada mobiiltelefoni ja internetti.

Islamivaimulik taotles Suurbritanniast pagulasstaatust 1994. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles