NATO tõrjus Moskva nõude mitte lubada Ukrainal alliansiga liituda (4)

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg lükkas reedel tagasi Venemaa üleskutse läänele võtta tagasi Ukrainale antud kutse liituda alliansiga.

«NATO suhted Ukrainaga otsustavad 30 NATO liitlast ja Ukraina – mitte keegi teine,» ütles Stoltenberg ühisel pressikonverentsil Saksamaa kantsleri Olaf Scholziga.

«Me ei saa nõustuda sellega, et Venemaa üritab taastada süsteemi, kus suurriikidel nagu Venemaa on mõjusfäärid, kus nad saavad kontrollida või otsustada, mida teised liikmed saavad teha,» märkis alliansi peasekretär.

Vene välisministeerium oli varem öelnud, et NATO peaks ametlikult loobuma 2008. aasta otsusest avada uks liitumiseks Gruusiale ja Ukrainale.

«Euroopa julgeoleku fundamentaalsetes huvides on vaja ametlikult loobuda 2008. aasta NATO Bukaresti tippkohtumise otsusest, mille järgi «Ukraina ja Gruusia saavad NATO liikmeteks»,» teatas ministeerium avalduses.

Stoltenberg ütles selgelt välja, et kuigi lääne liidrid on kõnelusteks avatud, ei tee nad kompromisse iga Euroopa rahva õiguse osas otsustada oma tee üle ise.

«See on kirjas paljudes dokumentides ja lepingutes, millele ka Venemaa on alla kirjutanud,» ütles ta, viidates külma sõja aegsetele Euroopa julgeolekulepetele.

«On selgelt öeldud, et igal suveräänsel sõltumatul riigil on loomulik õigus valida oma tee, sealhulgas see, millises julgeolekukorralduses ta osaleda soovib,» lisas Stoltenberg.

Saksa liidukantsler: agressioonil Ukraina vastu on Venemaale tõsised tagajärjed

Kolmapäeval võimule tulnud Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, kes on oma esimesel reisil NATO kantslerina, hoiatas samuti Venemaad.

Olaf Scholz.
Olaf Scholz. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix

«NATO liitlased nõustuvad, et igasugusel edasisel agressioonil Ukraina vastu on kõrge hind ning sellel on Venemaale tõsised poliitilised ja majanduslikud tagajärjed,» ütles ta.

Saksa liider on surve all peatada Venemaa ja Saksamaa vahelise gaasijuhtme Nord Stream 2 avamine, kui Moskva ründab Ukrainat.

Ta ei ole seda lubanud, kuid ütles: «Kutsume Venemaad naasma diplomaatia juurde ja leevedama pingeid ning austama Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles