Ukraina sõda tüürib Rootsi ja Soome NATO künnisele

Copy
NATO logo.
NATO logo. Foto: Pavlo Gonchar/SOPA/Zumapress/Scanpix

Venemaa sissetung Ukrainasse on pea peale pööranud hoiakud seni NATO-st eemale hoidnud Rootsi ja Soome ühiskonnas, tuues kaasa ajaloolise hüppe alliansi toetusele, erakorralistele otsustele tarnida relvi sõjatsooni ning astuda kartmatult vastu Moskva nõudmistele.

Stockholm ja Helsingi on seni välistanud NATO-ga liitumise, ent Rootsi ega Soome pole kumbki olnud analüütikute sõnul lähemal sellele otsusele.

«Hetkel on kõik võimalik ning signaal NATO riikidest on see, et liikmesuse taotlust on võimalik menetleda väga lühikese aja jooksul,» ütles Rootsi Ühiskonna ja Kaitse organisatsiooni kaitseanalüütik Zebulon Carlander.

«Nii et ma arvan, et see on vägagi paljuski poliitiline otsus, mis lasub pealinnadel – Stockholmil ja Helsingil,» ütles ta AFP-le.

Mõlemad riigid on olnud NATO partnerid alates 1990-ndatest, millega külma sõja lõppedes lõpetati ka neutraalne hoiak.

Soome parlament arutab teisipäeva õhtul küsimust, kuidas vastata rahvaalgatusele pidada referendum NATO liikmesuse üle.

Esmaspäeval avaldatud YLE arvamusküsitluse kohaselt toetab esmakordselt ajaloos üle poole elanikest ehk 53 protsenti NATO-ga liitumist. Vaid kuu aega tagasi oli ajalehe Helsingin Sanomat küsitluses alliansiga liitumise toetus 28 protsenti.

Toetus NATO-ga liitumisele on ka Rootsis ajalooliselt kõrge – 41 protsenti, selgus avalik-õigusliku ringhäälingu SVT möödunud reedel tehtud küsitlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles