UKRAINA SÕDA Igor Taro 23. sõjapäevast: Vene sõjaväe kindral on Ukrainas surmav amet (3)

Igor Taro
Copy
Mürsurünnaku jäljed Kiievis eile, Vene väed intensiivistasid elurajoonid pommitamist purustades kuus elumaja, lasteaia ja kooli tappes vähemal ühe inimese ja haavates kümneid.
Mürsurünnaku jäljed Kiievis eile, Vene väed intensiivistasid elurajoonid pommitamist purustades kuus elumaja, lasteaia ja kooli tappes vähemal ühe inimese ja haavates kümneid. Foto: Mohammad Javad Abjoushak / SOPA Images via ZUMA Press / Scanpix

UKRAINA PÄEVIK 18.03: briti teadlased on leidnud, et kõige eluohtlikum vene okupandi jaoks Ukrainas viibides on kindrali auaste. Ukraina sõjas on saanud surma vähemalt neljandik kõigist kindralistest – viie nimed on teada, mõnede osas pole veel kinnitust saadud, kirjutab Igor Taro oma veebipäevikus.

Viimasena saatsid ukrainlased eelneval päeval otse Hersoni rahvusvahelisest lennujaamast Peetruse juurde kindral-leitnandi Andrei Mordvitševi, Lõuna ringkonna 8. armee ülema. Tundub, et tegu on sellisel juhul hetkel kõige kõrgema austmega kõrgeima ohvitseriga, kes on käesolevas sõjas Ukraina armee poolt neutraliseeritud. Kõik teised seni identifitseeritud tapetud kindralid olid kindral-majori auastmetes. Briti allikad on pakkunud, et Ukraina pinnal võis olla kokku 20 kindralit ning 25% hävitamine peaks igal juhul tegema ettevaatlikuks iga reamehe, kelle taskus võiks leiduda marssalikepike.

Vene okupatsiooniarmee kaotused Ukraina peastaabi andmeil olid nädalalõpu eel järgmised:

  • ründajaid 14200 (+200 – tempo on kõvasti maha käinud, sest vene armee ei ründa enamikes kohtades enam),
  • tanke 450 (+6),
  • soomukeid 1448 (+13),
  • suurtükke 205 (+4),
  • raketiheitjaid 72,
  • õhutõrjesüsteeme 43,
  • lennukeid 93 (+7),
  • helikoptereid 112 (+4).

Nagu eile lubatudki, on lennukite osas tulnud suurem juurdekasv – üle 10 lennumasina (ilma droonide ja tiibrakettideta) päeva jooksul oli kindlasti üle keskmise.

1) Võib-olla peaks seekord alustama kindral Mordvitševist, keda ei ähvarda enam ebakompetentsuse tõttu vallandamine, vaid võib-olla hoopis mõni autasu. Postuumselt küll, kuid parem kui mitte midagi. Tundub, et kindralile sai saatuslikuks tema isiklik ebakompetentsus. Selle kohta on paljud inimesed esitanud küsimuse - kuidas on võimalik, et nii palju kindraleid hukkub eesliinil ja mida nad üldse seal teevad? Väga üldiselt võib pakkuda kahte varianti - ukrainlased peilivad spetsiaalselt välja kõrgeimate ohvitseride asukohti; või valitseb rindel selline kaos, et kindralid liiguvad ise eesliinile koordinatsiooniprobleeme lahendama ning see saab neile saatuslikuks, kuna ukrainlased jahivad juhtimispunkte. Juhtimispunkt on alati prioriteetne sihtmärk - oled sa Ukraina sõjas või kusagil Orava metsas õppusel. See on kuldreegel, mis kehtib kõikjal.

Aga kus ja kuidas see ikkagi toimus? On selline küla Hersoni põhjaosas, nagu Tšornobajevka, kus asub rahvusvaheline lennuväli. Kahel korral viimase nädala jooksul on ukrainlased suutnud sinna kaudtule organiseerida. Esimesel korral hävitati terve ports helikoptereid ja kuigi tekkis kahtlus, kuidas venelased on nii rumalasti oma helikoptereid paigutanud, siis satelliidipildid kinnitasid helikopterite olemasolu ja nende tabamist. Võinuks arvata, et sealt viiakse kõik minema, kuid üle-eile tegid nad seda jälle - tellisid sinna kaudtule ja taas oli piltidel palju põlevaid helikoptereid. Allesjäänu tehnikast õnnestus vist evakueerida üks Kamaz. Reede hommikul kirjutas Lõuna rindel tegutseva brigaadi tagalaülem FB-sse lühikese sõnumi, et ta ei viitsi enam Tšernobajevkast kirjutada - kõik saavad niigi aru. Tundus, nagu nali, aga üsna pea tulid ka detailsed selgitused mujalt, et tõepoolest - lasti ära eesmine juhtimispunkt, mis saabus ilmselt allesjäänud riismete evakuatsiooni koordineerima. Ja seal juhtimispunktis olnudki eelnimetatud kindral. Ilmselt on ukrainlastel Tšornobajevka lühivaliku peal, et kui vaja, siis võtavad sinna uuesti «kõne» või saadavad «sõnumi». Oli ka üks uudis, et Lõuna rindel on hakatud mürskudesse pakkima ka lendlehti vabatahtliku vangiandmise õpetusega. Putinilt küll postuumselt medalit ei saa, aga vähemalt ehk soojad sokid jalga ja heal juhul ka jõuluks koju.

Ega siis pole midagi imestada, et Hersoni kandis vene armee kuhugi väga ei edene. Pidid hoopis kaevuma.

Briti allikad on pakkunud, et Ukraina pinnal võis olla kokku 20 kindralit ning 25% hävitamine peaks igal juhul tegema ettevaatlikuks iga reamehe, kelle taskus võiks leiduda marssalikepike.

2) Odessa piirkonnas on ranniku lähedal õhutõrje maha võtnud luuredroone. Samal ajal Ukraina peastaap peab võimalikuks, et Venemaa tegeleb õhtutõrje tegevuse luuramisega.

3) Zaporižžja piirkonnas on viimastel päevadel vene armee seisatud ja ühtki ruutsentimeetrit maad pole and juurde võtnud.

4) Mariupoli kaitsjad tuletavad meelde, et neil on seoses piiramisega probleem kõige akuutsem. Soovivad «puhast õhku» (vene lennukitest vaba taevast) ning deblokeerimist. Satelliidipiltidelt paistab rusudes linn ja hiiglaslik eraautode kolonn linnast väljasõidul. Mariupoli teatri kohta oli eile küll hea Uudis, et 130 inimest pääsesid eluga, kuid seni pole selge, kui paljud on siiski rusude alla jäänud. Tõenäoliselt üle Mariupoli linna on neid tuhandeid ja rususid pole kedagi koristamas, sest kõik teenused linnas on hävitatud. Ühtlasi on hävinud terasetootja Azovstal.

5) Donbassi rindel on turmtuli suunatud Kramatorskile ning vene okupandid ei jäta katseid liikuda Donetskist edasi lääne poole, oblasti halduspiiride suunas.

6) Luganski kohta on korratud taas, et Luganski oblastis pole ühtki turvalist asulat enam jäänud. Vene okupandid Rubižne asulas – põhja ja lääneosas, üritavad lõuna osasse liikuda, kuid hetkel ei õnnestu. Rubižne on Luganski oblasti ajutise halduskeskuse Severodonetski eeslinn.

7) Izjumi kohta on juurde selgunud, et eelmisel päeval kalamajandi juures korraliku koslepi saanud pataljoni taktikaline lahingugrupp olevat olnud mingi kursantide üksus. Ehk siis praktikandid saadeti sisuliselt ukraina armee vastu. Eks Ukraina presidendi nõunik ei jätnud võimalust kasutamata, kui mainis, et väljaõppeta laste suunamine lahingutegevusse näitab täielikku degradeerumist ja peatset kapitulatsiooni. Ilmselt oli see paralleel Berliiniga 1945, kui Hitler jagas viimastel päevadel auastmeid ja ülesandeid oma jugendile.

Ja seal Izjumi kandis on venelaste edasine liikumine praeguseks takistatud.

Harkivis on suudetud lokaliseerida hiigeltulekahju suurel turul.

8 ) Sumõ piirkonnas oli pommitamisi nii linnakeskuse kui ka Ohtõrka kandis. Seal pole vene okupant midagi saavutanud, peale moosivarguste. Ja loomulikult inimohvrite ja taristu hävitamise.

Kusagil ida suunas – ehk see võib olla ka seal piirkonnas – on vene okupandid üritanud murda ukrainlaste kaitset, kuid kaotatid 8 tanki, 11 soomusmasinat ja rühmajagu okupante. Võimalik, et asi toimus Trostjanetsi asula ligidal, kuna selle kohta ilmusid teises uudises ka pildid.

9) Tšernigivi oblastist oli häid uudiseid hävitatud tehnika ja juhtimispunkti kohta. Nimelt, kusagil Tšernigivi linna ümbruses jäi ukrainlastele silma raadioluure kompleks ja vastav luure eesmine juhtimispunkt. Avastati need üle-eile õhtul, koidikul korraldati juba tere-hommikust-sõnum.

Tšernigivis tegid okupandid kaks ebaõnnestunud läbimurde-katset. Võimalik, et ukraina suurtükiväelastel õnnestus kahjutuks teha kaks okupantide patareid, mis varem kahjustasid kaartulega linna. Seega on seal olukord pigem paranemas.

10) Kiievi piirkonnas polnud uudiseid suurtest muutustest. Loode suunal on teateid kaevuvast vastasest. Satelliidipiltidelt on näha soomustehnika, millele on kaevatud ümber liivavallid. Muidugi ei kaitse need vallid kedagi suurtükitule või Bayraktari raketi eest. Kaevunud tehnikat võis näha Gostomeli piirkonnas Antonovi lennuvälja lähistel. See lennuväli mängis kurba rolli ühe okupatsiooniarmee juhtivohvitseri elus, kes väidetavalt ähvardab arveteklaarimine Gostomeli dessandi ebaõnnestumise eest.

Kusagil ida suunas – ehk see võib olla ka seal piirkonnas – on vene okupandid üritanud murda ukrainlaste kaitset, kuid kaotatid 8 tanki, 11 soomusmasinat ja rühmajagu okupante.

11) Lvivi lennuväli sai raketilöögi merelt lastud tiibrakettidega. Neid oli teele saadetud 6, kuid kohale jõudis neli. Õhutõrje töötas, kuid selle mõju on piiratud. Kindlasti teevad Ukrainale muret ka Jaapanis startinud dessantlaevad. Türgi võimuses on neid Mustale merele mitte lasta. Ilmselt seda momenti jälgitakse suure huviga.

Kokkuvõttes tundub, et Moskvas on pead hakanud veerema. Muidugi mitte nende pead, kes andisid teadlikult ebarealistliku käsu, vaid selle täitjad. Venemaa üritab täita rindel tekkivaid lünkasid tuhande süürlase ja Armeenia baasist ära võetavate üksustega. Venemaa sõjalise bloki partnerid ei soovi samas saada Tolliliidu kaudu jaotatavaid tollimakse vene rubladest, vaid nagu vanasti - ikka ameerika dollarites. Hiina saadik käis eelmine päev Livivi sõjalise administratsiooni juhti õlale patsutamas. Huvitavad arengud, arvestades Euroopa ja USA kartusi Hiina osas. Ja Valgevenest tuli selline uudis, et pagulaskriisi ajal Poolast ärakaranud desertöör leiti Minski elukohast pooduna. Hoiatav näide kõigile, kes diktaatoriga üritavad kokkuleppeid sõlmida. Hästi pole endiselt midagi, kuid lootust jälle kukesammu võrra pikemalt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles