POSTIMEES KIIEVIS Ukraina sõdurite moraali aitab hoida kuiv seadus

Margus  Martin
, ajakirjanik, Kiiev
Copy
Harkivi lähedal asuval kontrollpostil korda valvavad Ukraina armee sõdurid.
Harkivi lähedal asuval kontrollpostil korda valvavad Ukraina armee sõdurid. Foto: Sergey BOBOK/AFP/Scanpix

Ukraina armee kõrgest võitlusvaimust räägitakse haaravaid lugusid, kuid vähem tehakse juttu sellest, mis on aitab neil fookust hoida - üheks põhjuseks on sõjaväljal kehtestatud kuiv seadus.

Postimees vestles paari kodumaa eest võitleva Ukraina armee sõduriga, kelle jutust koorus välja, et võrreldes näiteks seitsme-kaheksa aasta taguse ajaga, mil olukord armees jättis soovida ning moraal oli nigelavõitu, paistab tänane situatsioon teistsugune.

Nad ei eita, et lahingutegevusega hõivatud üksustes tarvitatakse aeg-ajalt alkoholi ja liikvel on meelemürgid, kuid kõike seda kohtab üha harvemini. Palju sõltub üksuseid juhtivatest ohvitseridest.

Veebruari alguses Postimehes ilmunud intervjuus Igor Drabaniga meenutas sõjaväevaimulik, kuidas Donbassis puhkenud konflikti ajal maandasid paljud kuhjunud pingeid viinaklaasi kummutades (selliseid sõdureid nimetatakse tänini Avatarideks - M.M.). Tolleaegse Ukraina armee moraal ja võitlusvaim jättis seetõttu soovida.

«Alkoholist pole abi. Kui joomine üldse midagi annab, siis võib-olla ainult hea une. Kui sedagi,» lausus üks sõduritest. «Ohvitseride kaader on suures osas muutunud ja armee paistab üha rohkem välja sellisena, milline peab olema. Meie ise kujundame armee näo.»

Sõjaseisukorra tõttu riigis hoitakse samuti silma peal sohvritel: kui autojuht on roolis ilmsete joobetunnustega (promille kontrollpunktides keegi otseselt ei mõõda - M.M.), siis jäetakse ta pikema jututa jalameheks.

Sõjaväel on politseiga võrdsed volitused. Nad võivad kontrollida muu hulgas dokumente, isiklikke asju, transpordivahendeid, pagasit, aga ka teenistus- ning eluruume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles