ÜLEVAADE Sõja varju kiuste tähistasid ukrainlased iseseisvuspäeval ühtsust

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Ukraina lipuga naine poseeris eilsel iseseisvuspäeval Kiievi kesklinnas, kuhu on välja pandud purustatud Vene sõjatehnika.
Ukraina lipuga naine poseeris eilsel iseseisvuspäeval Kiievi kesklinnas, kuhu on välja pandud purustatud Vene sõjatehnika. Foto: Roman Pilipey/Epa/Scanpix

Veriste rünnakute kartuses olid eilsel Ukraina iseseisvuspäeval Kiievis suuremad kogunemised keelatud ning linna välja pandud Vene sõjatehnika romude vahel jalutanud vähesed inimesed olid täpselt pool aastat kestnud Kremli agressiooni tõttu ka pidupäeval sünges meeleolus.

«Kuus kuud, rahulik elu on lõhutud igas perekonnas,» ütles 80-aastane Nina Mihhailovna eile Kiievi Iseseisvuse väljakul uudisteagentuurile AFP. «Nii palju hävingut, nii palju surnuid, kuidas sellega toime tulla?»

«Ma ei saa öösel magada selle tõttu, mida näen ja kuulen, et Ukrainale tehakse,» lausus ülevoolavate tunnete tõttu värisevi hääli AP-le samuti pensioniealine Tetjana, kes oma perekonnanime avaldada ei soovinud. «See pole sõda. See on ukraina inimeste hävitamine.»

Kui mullu kogunes Ukraina iseseisvumise 30. aastapäeva paraadi Kiievis vaatama rahvamass, siis eile hommikul, kui tähistati 1991. aastal saavutatud iseseisvust ja ühtlasi möödus kuus kuud 24. veebruaril alanud Venemaa sissetungist, lõhestas halvaendelist vaikust linna kohal õhuhäiresignaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles