Mõttekoda tunnistas Läti ELi välissuhete suurimaks logardiks

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui asi puudutab ELi ühise välispoliitika ülesehitust, siis on ühenduse suurim logard Läti, selgub mõttekoja Euroopa Välissuhete Nõukogu (ECFR) värskest uuringust «Euroopa välispoliitika hinneteleht 2012».


Uuringut tutvustas Läti välisministeeriumis selle autor Hans Kundnani. Tema sõnul analüüsis ELi ja selle liikmesriikide mullust välispoliitikat 40 eksperti. Nad hindasid nii ühenduse ühtsust teatud küsimustes, kui ka nende küsimuste lahendamisele kulutatud inim- ja rahalisi ressursse ning nende poliitikate tulemusi.

Lõpptulemusena jagati ELi liikmed kolme gruppi: liidrid, toetajad ja logardid. Logarditena defineeriti riike, kes ei suuda anda oma osa toetamaks Euroopa poliitikaid, pidurdavad või isegi üritavad takistada nende arendamist, kirjutab uudist vahendanud BNS.

Olulisimateks juhtriikideks tunnistas uuring Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia. Saksamaa hinnati liidriks 19 teemal, Prantsusmaa 18 ja Suurbritannia 17 teemal. Samas tunnistati Saksamaa neljas küsimuses ka logardiks. Liidritena mainiti ka Rootsit ja Poolat. Mitmes küsimuses toodi liidrina välja ka Leedut.

Küprost, Kreekat, Itaaliat ja Hollandit mainiti suurimate logarditena. Lätit nimetati logardiks neljas küsimuses, Eestit kolmes ja Leedut kahes.

Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Nils Muižnieks naljatas täna koguni, et Läti on Baltimaade logardluspealinn.

Läti välisministeeriumi eriesindaja Rolands Lappuke ei varjanud BNSi teatel aga oma rahulolematust uuringu tulemustega. Tema sõnul on logard sobimatu ja halb sõna ning selliste uuringute tegijad peaksid rohkem mõtlema kriteeriumitele, mida nad kasutavad.

Uuring nimetas kõiki kolme Balti riiki ELi-Hiina ja ELi-USA suhete toetajaiks. Leedu tunnistati liidriks kolmes Venemaad puudutavas teemas, Eestit liidriks Venemaaga seotud energiaküsimuste lahendamises. Läti klassifitseerus sellel teemal toetajaks.

Logardiks tunnistati Läti EList itta jäävates maades õigusriigi, demokraatia ja inimõiguste edendamise vallas. Eestit ja Leedut nimetati samades kategooriates toetajaks.

Samas leiti, et kui ELi suhetes Lähis-Ida ja Põhja-Aafrikaga on Leedu ja Läti toetajad, on Eesti logard Süüria küsimuses. Lätit nimetati juhtivaks logardiks ka EL mitmepoolsetes suhetes ja kriisireguleerimises, sealhulgas eriti Aafrika näljahäda küsimuses ning suhetes Sudaani ja Kongo Demokraatliku Vabariigiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles