Hispaania alustab ELi eesistumist sihiga vähendada Euroopa sõltuvusi

Copy
Hispaania peaminister Pedro Sánchez Euroopa Liidu tippkohtumisel 30. juunil Brüsselis.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez Euroopa Liidu tippkohtumisel 30. juunil Brüsselis. Foto: Olivier Matthys / EPA / Scanpix

Euroopa Liidu eesistumine läheb täna Rootsilt üle Hispaaniale, kelle jaoks see on viies kord ühendust tüürida.

Eesistumisaeg tõotab tulla Hispaania jaoks pinev, sest 23. juulil on riigis kavas ennetähtaegsed valimised, millega peaminister Pedro Sáncheze vasakpoolne koalitsioonivalitsus võib võimu kaotada ning asenduda konservatiivse valitsuse või isegi koalitsiooniga paremäärmuslaste osavõtul.

Sánchez on öelnud, et Hispaania kui eesistujariigi üks eesmärke on tuua Euroopa oma kodanikele lähemale.

Sánchez ütles, et tahab keskenduda eesistumisajal ka Euroopa tarneahelate taastamisele, et tagada varustatus energiasõltumatus.

«Meie esmane ülesanne peab olema Euroopa reindustrialiseerimise taganttõukamine,» ütles ta ja lisas, et selleks tuleb saavutada ka Euroopa domineerimine tehisintellekti ja digijulgeoleku vallas.

Rohepööre ja elektrituru reform Ukraina sõja olukorras on omavahel põimuvad väljakutsed, mille lahendamises on Hispaanial märkimisväärseid kogemusi, sest riik on esirinnas nii päikese-, tuule- kui vesinikuenergia rakendamise valdkonnas, ütles Sánchez.

Sáncheze sõnul hoiab rohepööre Euroopale kokku maksimaalselt üle 130 miljardi euro, kui fossiilkütuste import väheneb. Samas loob see tema hinnangul mandrile kuni miljon töökohta.

Hispaania eesistumine kestab detsembri lõpuni. ELi eesistumine roteerub liikmesriikide vahel iga kuue kuu järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles