Sánchez Kiievis: Ukraina kandidatuur on Hispaania ELi eesistumise prioriteet

Copy
Hispaania peaminister Pedro Sánchez tänasel pressikonverentsil Kiievis.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez tänasel pressikonverentsil Kiievis. Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo/Scanpix

Ukraina kandidatuur on Hispaania Euroopa Liidu eesistumise prioriteet, rõhutasid Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi täna Kiievis ühisdeklaratsioonis.

«Hispaania kordab oma toetust Ukraina kandidatuurile ühinemiseks Euroopa Liiduga, mis saab olema tema eesistumise üks prioriteete,» öeldakse Zelenskõi kantselei avaldatud deklaratsioonis.

«Hispaania toetab NATO partnerluse tugevdamist Ukrainaga, seal hulgas NATO-Ukraina nõukogu loomise kaudu,» lisati dokumendis.

Esinedes Ukraina parlamendile, lubas Sánchez toetada Ukrainat nii kaua, kui see on vajalik, ja sõltumata selle maksumusest, kirjutas ajaleht El Mundo. Lisaks teatas ta Hispaania uuest abipaketist Ukrainale kogumahus 55 miljonit eurot.

«Rääkides Euroopa Liidu väljavaatest Ukraina liitumisele ELiga, näitab minu viibimine siin (Hispaania) eesistumise esimesel päeval ühenduse institutsioonide selget ja üksmeelset poliitilist pühendumist,» ütles Hispaania peaminister.

Ukraina esitas ELiga ühinemise taotluse viis päeva pärast seda, kui Venemaa vallandas 2022. aasta 24. veebruaril sõja, ja sai juunis kandidaadistaatuse.

Kiiev loodab alustada ametlikke ühinemiskõnelusi sel aastal.

Sánchez märkis, et Euroopa Komisjon avaldas hiljuti vahekokkuvõtte Ukraina kandidaadistaatusest, milles märgiti «märkimisväärseid edusamme» soovituste elluviimisel enne ühinemiskõnelusi.

«Ma soovin õnnitleda Ukrainat positiivse trendi eest ja julgustada teda jätkama reformide teel,» ütles ta.

«Me ei unusta, et ukraina rahva Euroopa-püüdlused olid üheks ettekäändeks, mis vallandasid Venemaa reaktsiooni, ja omakorda sissetungi. Oli õiglane austada seda püüdlust, andes teile Euroopa Liidu kandidaadi staatuse,» lisas Sánchez.

«Ma tean, et see ei ole kerge protsess, eriti jätkuva sõjaga,» rõhutas Hispaania valitsusjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles