USA kiitis välisabiprogrammi raames heaks esimesed relvad Taiwanile

BNS
Copy
Taiwani õhujõud.
Taiwani õhujõud. Foto: (Photo by Handout / Taiwan s Ministry of National Defense / AFP/SCANPIX

USA presidendi Joe Bideni administratsioon kiitis esimest korda heaks otsese sõjalise abi Taiwanile välisriikide valitsustele suunatud abiprogrammi raames, teatasid kolmapäeval võimuesindajad.

Välisministeerium teavitas teisipäeval kongressi 80 miljoni dollari suurusest paketist, mis on väike võrreldes hiljutiste relvamüügiga Taiwanile, kuid on esimene Taiwanile välismaise sõjalise rahastamise programmi raames.

Washingtoni samm vihastab kindlasti Hiinat. USA on viis aastakümmet tunnustanud ametlikult ainult Pekingit, kuid kongress on nõudnud Taiwani suhete seadusega relvade tarnimist demokraatliku omavalitsusega saarele, et see saaks ennast kaitsta.

USA on traditsiooniliselt müünud Taiwanile relvi, mitte andnud niisama.

Välisministeerium rõhutas, et esmakordne otsene relvaabi ei tähenda Taiwani suveräänsuse tunnustamist.

«Kooskõlas Taiwani suhete seaduse ja meie pikaajalise ühe Hiina poliitikaga, mis ei ole muutunud, teeb USA Taiwanile kättesaadavaks kaitsevahendid ja teenused, mis on vajalikud võimaldamaks tal hoida piisavat enesekaitse võimekust,» ütles välisministeeriumi kõneisik.

«USA on püsivalt huvitatud rahust ja stabiilsusest Taiwani väinas, mis on elulise tähtsusega piirkondliku ja üleilmse julgeoleku ja õitsengu jaoks,» lisas ta.

Taiwani kaitseministeerium väljendas USA sammu üle tänulikkust.

«Abi aitab kaasa piirkondlikule rahul ja stabiilsusele,» ütles ministeerium lühiavalduses.

Relvaabi Taiwanile peab saama veel heakskiidu USA kongressis, mis on praktiliselt kindel, kuna nii demokraatide kui ka vabariiklaste seas on laialdane toetus Taipeile.

Esindajatekoja väliskomisjoni vabariiklasest esimees Mike McCaul tervitas Washingtoni sammu.

«Need relvad mitte ainult aitavad Taiwani ja kaitsevad teisi regiooni demokraatiaid, vaid ka tugevdavad USA heidutust ja tagavad meie riikliku julgeoleku üha agressiivsema HKP (CCP) eest,» ütles ta viitega Hiina Kommunistlikule Parteile.

Taiwan tuvastas teisipäeval oma territooriumi lähedal 24 Hiina sõjalennukit ja nõudis Pekingilt piirkonna julgeolekut ohustava tegevuse lõpetamist, mida nimetas muu hulgas sõjaliseks kiusamiseks.

Hiina on suurendanud alates Tsai Ing-weni Taiwani presidendiks saamisest 2016. aastal sõjalist ja poliitilist survet demokraatliku valitsusega saarele, mida ta peab oma territooriumi osaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles