Taani valmistub Euroopa paremäärmuslaste meeleavalduseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani politseinikud ja -autod Århusis.
Taani politseinikud ja -autod Århusis. Foto: SCANPIX

Taani politsei valmistub nädalavahetusel toimuvaks suuroperatsiooniks riigi keskosas Århusis, kuhu koguneb islamivastasele meeleavaldusele mitu Euroopa paremäärmuslikku rühmitust.

Täna peaksid Århusi elanikud arvestama sellega, et «tänavail on tavalisest palju rohkem mundris politseinikke,» teatas politsei oma kodulehel.

Islamivastane Taani Kaitseliiga on «kutsunud külalisi erinevatest Euroopa Kaitseliigadest, et osaleda ilmselt suurimal islamivastasel demonstratsioonil Taani territooriumil,» ütles Taani rühmituse esindaja Philip Traulsen AFP-le saadetud avalduses.

Korra tagamine on kohalikule politseile «üks suurimaid väljakutseid». Abivägesid tuleb ka teistest piirkondadest, ütles politseiülem Mogens Brøndum AFP-le sel nädalal sündmuseks valmistudes.
Ta ütles, et korrakaitsjaid on palju, kuid keeldus nende arvu avaldamast.

Kohalike poodnike ühenduse juht kinnitas, et ärid jäävad avatuks ning restorani- ja poepidajad on kindlad, et politsei ei lase olukorral kontrolli alt väljuda.

Aastal 2010 asutatud Taani Kaitseliiga märkis, et ootab 300 kuni tuhandet inimest, kelle seas on Saksa, Poola, Briti, Rootsi, Soome, Norra ja Hispaania sõsarorganisatsioonide liikmed.
Kavas on luua üleeuroopaline islamivastane ühisrinne.

Kuid politsei sõnul jääb meeleavaldajate arv ilmselt mõnesaja piiresse.

Protesti toimumiskoha lähedale kavandatakse ka vastudemonstratsiooni «Århusi mitmekesisuse poolt», kuhu oodatakse kuni 3000 osalejat.

Politsei on lubanud meeleavaldused üksteistest kindlalt lahus hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles