VASTULÖÖK TRUMPILE Poola kaitseminister: ükski valimiskampaania ei ole ettekääne alliansi turvalisusega mängimiseks (5)

Copy
Poola kaitseminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.
Poola kaitseminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Foto: Piotr Nowak/EPA/Scanpix

Kaks kõrget Euroopa ametnikku kritiseerisid pühapäeval Donald Trumpi pärast USA endise presidendi kommentaare selle kohta, et ta ei kaitse NATO liitlasi, kes ei maksa piisavalt Venemaa võimaliku sissetungi eest.

LCI küsis Euroopa Liidu siseturuvolinikult Thierry Bretonilt Trumpi hiljutise väljaütlemise kohta. «Me ei saa iga nelja aasta järel pöörata oma julgeolekut nagu münti, olenevalt mõnest valimisest, nimelt USA presidendivalimisest,» ütles Breton ja lisas, et Euroopa Liidu liidrid mõistavad, et blokk vajab oma sõjaliste kulutuste ja võimekuse suurendamist.

Ka Poola kaitseminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz reageeris ühismeedias USA presidendiks taas pürgiva Trumpi väljaöeldule. «NATO moto «üks kõigi eest, kõik ühe eest» on konkreetne kohustus. Liitlasriikide usaldusväärsuse õõnestamine tähendab kogu NATO nõrgestamist,» kirjutas ta sotsiaalmeediaplatvormil X. «Ükski valimiskampaania ei ole ettekääne alliansi turvalisusega mängimiseks.»

NATO Brüsselis asuva peahoone ametnikud ei ole Reutersi kommentaaritaotlusele vastanud.

Valgesse Majja tagasi pürgiv USA ekspresident Donald Trump ütles laupäeval, et ta julgustaks Venemaad ründama neid NATO liikmesriike, kes pole rahalisi kohustusi täitnud.

Trump on varem väljendanud kahtlusi Ukraina abistamise ja NATO suhtes ning öelnud, et on ebaõiglane kohustada Ühendriike kaitsma teisi 31-liikmelise alliansi liikmeid.

Laupäeval ütles ta, et «julgustaks» Venemaad ründama liikmesriike, kes pole oma rahalisi kohustusi täitnud.

Trump kirjeldas väidetavat vestlust kaasriigipeaga NATO kohtumisel.

«Üks suure riigi presidentidest tõusis püsti ja ütles: «Noh, härra, kui me ei maksa ja meid ründab Venemaa, kas te siis kaitsete meid?» Ma ütlesin: «Te ei maksnud, te ei täitnud oma kohustusi?»»

«Ei, ma ei kaitseks teid. Tegelikult julgustaksin ma neid tegema kõike, mida iganes nad tahavad. Te peate maksma. Te peate oma arved kinni maksma.»

Valge Maja pressiesindaja Andrew Bates kommenteeris Trumpi väljaöeldut. «Mõrvarlike režiimide poolt meie lähimate liitlaste vastu suunatud sissetungide julgustamine on kohutav ja häiriv - see ohustab Ameerika riiklikku julgeolekut, ülemaailmset stabiilsust ja meie riigi majandust,» märkis Bates, lisades, et Joe Bideni administratsiooni ajal on NATO olnud suurim ja kõige elujõulisem, mis ta kunagi olnud on.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles