Navalnõi matus peetakse reedel Moskvas

Uuendatud 28. veebruar 2024, 14:58
Copy
Aleksei Navalnõi pilt, küünlad ja lilled Venemaa saatkonna ees Varssavis 24. veebruaril 2024. aastal.
Aleksei Navalnõi pilt, küünlad ja lilled Venemaa saatkonna ees Varssavis 24. veebruaril 2024. aastal. Foto: Volha Shukaila/SOPA Images/ZUMA Press Wire/Scanpix

Vene opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi matusetalitus peetakse reedel Moskva kirikus, ütlesid poliitiku liitlased.

Vene võimud andsid Navalnõi surnukeha laupäeval tema emale üle. Selleks ajaks oli tema surmast möödas rohkem kui nädal, mis osutab liitlaste sõnul katsele vältida avalikke matuseid.

Navalnõi suri 16. veebruaril ühes Siberi põhjaosa karistuskoloonias, kus ta kandis 19-aastast vanglakaristust.

«Aleksei matused peetakse 1. märtsil kell 14.00 Marjino Kurbuse kustutaja jumalaema kirikus,» teatas Navalnõi meeskond kolmapäeval sotsiaalmeedias.

Opositsioonijuht maetakse läheduses asuvale Borissovi kalmistule, lisati teates.

Navalnõi meeskonna sõnul oli raske leida kirikut, mis olnuks valmis matusetalitust läbi viima.

«Me hakkasime 1. märtsiks kirikut ja saali otsima. Igal pool keelduti meile midagi andmast. Mõnes kohas öeldi, et see on keelatud,» rääkis eksiilis viibiv opositsionäär Ivan Ždanov.

«Sõnum ei ole meile tähtis. Aleksei tuleb maha matta,» ütles ta ja lisas, et hüvasti jätta soovijail tuleks varakult kohal olla.

Navalnõi lesk Julia Navalnaja ütles täna, et kardab häirimist ja vahistamisi reedel Moskvas peetavatel abikaasa matustel.

«Ma ei tea, kas need tulevad rahulikud või kas politsei vahistab need, kes on tulnud mu abikaasaga hüvasti jätma,» ütles Navalnaja Euroopa Parlamendis.

«Putin on organiseeritud kuritegeliku jõugu juht,» lisas naine, kes süüdistab Vene autoritaarset presidenti oma abikaasa mõrvas.

«Ta ei ole poliitik, vaid neetud mafioosnik.»

«Alekseid piinati kolm aastat,» lisas Navalnaja. «Teda näljutati väikses kivist kongis välismaailmast äralõigatuna, talle ei lubatud külastusi, telefonikõnesid, isegi mitte kirju.»

«Ja siis nad tapsid ta. Ja isegi pärast seda rüvetasid nad tema surnukeha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles