Iisraeli parlament kiitis heaks eelnõu Al-Jazeera keelustamiseks

Copy
Al Jazeera logo peakorteris Dohas, Kataris.
Al Jazeera logo peakorteris Dohas, Kataris. Foto: Naseem Zeitoon / Reuters / Scanpix

Iisraeli parlament võttis esmaspäeval vastu seaduseelnõu, mis annab kõrgetele ministritele volitused keelustada juudiriigis araabia uudistekanali Al-Jazeera saadete edastamine; tegu on sammuga, mida parempoolne peaminister Benjamin Netanyahu on valmis kiirelt astuma.

Seaduseelnõu, mis võeti vastu häältega 70-10, annab volitused keelustada välismaiste kanalite sisu edastamise, kuid samas lubab ka nende esinduste sulgemise Iisraelis.

Iisrael väitis jaanuaris, et Al-Jazeera töötajast ajakirjanik ja üks vabakutseline žurnalist, kes said surma õhurünnakus Gaza sektorile, on terrorirühmituse käsilased. Veebruaris teatas Iisrael, et eraldi rünnakus haavata saanud Al-Jazeera ajakirjanik oli Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas asekompaniiülem.

Al-Jazeera eitas süüdistusi jõuliselt ning süüdistas vastu Iisraeli oma töötajate süsteemses sihikule võtmises Gazas.

Eelnõu, mis lubab ametnikel peatada riigis sellise välismeedia leviku, mida peetakse ohuks rahvuslikule julgeolekule, läbis märtsis knessetis esimese tõkke.

Netanyahu Likudi partei teatel palus valitsusjuht "tagada Al-Jazeera sulgemiseks vajaliku seaduse vastuvõtmise täna õhtuks" Iisraeli parlamendis.

Al-Jazeera büroojuht Palestiina alal Wael al-Dahdouh sai samuti haavata Iisraeli rünnakus, kui detsembris sai surma telejaama kaameramees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles