USA ja ÜK laiendasid ühiselt Vene metallide impordikeeldu

Copy
USA rahandusministeerium Washingtonis.
USA rahandusministeerium Washingtonis. Foto: WSJ jaoks Eric Lee

USA ja Suurbritannia astusid reedel ühise sammu laiendamaks Vene päritolu metallide impordikeeldu, võttes sihikule Moskva tähtsa tuluallika ajal, mil Venemaa peab sõda Ukraina vastu.

«See uus meede keelab Vene päritolu alumiiniumi, vase ja nikli impordi USA-sse» ning piirab nende metallide kasutamist ülemaailmsetel metallibörsidel ja börsiväliste tuletisinstrumentidega kauplemisel, ütles USA rahandusministeerium avalduses.

«Meie uued keelud peamistele metallidele, koordineeritult meie partneritega Ühendkuningriigis, võtavad jätkuvalt sihikule tulud, mida Venemaa saab teenida jätkamaks oma brutaalset sõda Ukraina vastu,» ütles Ühendriikide rahandusminister Janet Yellen avalduses.

Need sammud «vähendavad Venemaa tulusid, kaitstes samal ajal meie partnereid ja liitlasi soovimatute kõrvalmõjude eest», lisas ta.

Otsus tähendab, et näiteks Londoni ja Chicago metallibörsid ei saa enam võtta kauplemiseks vastu uusi alumiiniumi, vase ja nikli koguseid, mis on toodetud Venemaal.

«Meie otsustav tegevus USA-ga ühiselt keelata Vene metallid kahelt suurimalt börsilt takistab Kremlil suurema koguse raha suunamist oma sõjamasinasse,» ütles omakorda Briti rahandusminister Jeremy Hunt.

Briti valitsus märkis, et metallid on Venemaa suuruselt teine ekspordikaup energia järel, kuigi selle ekspordi väärtus on langenud 2022. aasta 25 miljardilt dollarilt 15 miljardile eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles