Hamasi esindaja seadis tingimuse Gazas relvarahu sõlmimiseks

Copy
Khalil al-Hayya
Khalil al-Hayya Foto: KHALIL HAMRA / AP / Scanpix

Hamas on nõus sõlmima Iisraeliga relvarahu, kui kokkuleppega luuakse eraldiseisev Palestiina riik, ütles rühmituse esindaja Khalil al-Hayya intervjuus AP-le.

Al-Hayya sõnul ollakse valmis relvad langetama ja läbi rääkima viieaastase või isegi pikemaajalise relvarahu kehtestamises, kui kokkuleppe alusel luuakse iseseisev Palestiina riik 1967. aastale eelnenud piirides, vahendab uudisteagentuur Associated Press (AP).

Sellega oleks Hamas nõus taanduma poliitiliseks parteiks, lubas ametnik. Vihjed võimaliku rühmituse desarmeerimiseks on märkimisväärne järeleandmine arvestades seda, et Hamas on varem ametlikult kuulutanud välja, et on pühendunud Iisraeli hävitamisele.

Iisraeli praegune valitsus on aga olnud kindlalt vastu Palestiina riigi loomisele aladel, mille Iisrael vallutas kuuepäevase sõja järel 1967. aasta juunis. Iisrael vallutas toona ligi nädalaga kogu Siinai poolsaare, Golani kõrgendiku ja Palestiina alad, s.t Gaza piirkonna ja Jordani jõe läänekalda.

Võimaliku relvarahu ja pantvangide vahetamise läbirääkimistel Hamasi esindanud al-Hayya ütles AP-le, et rühmitus tahab ühineda Palestiina Vabastusarmeega, Gazat ja Läänekallast hõlmava valitsuse moodustamiseks.

Ligemale seitse kuud kestnud Hamasi-Iisraeli sõjas on läbirääkimised relvarahuks tupikusse jooksnud. Iisrael teatas, et on sõja algusest saati lammutanud enamiku kahest tosinast Hamasi pataljonist, kuid ülejäänud neli on sektori lõunaosas Rafah's. Iisraeli valitsus on öelnud, et rünnak Rafah'le on vajalik, kuna aitaks kaasa Hamasi hävitamisele.

Al-Hayya sünul ei õnnestuks Iisraelil sellise rünnakuga Hamasi hävitada, viidates katkestamatutele kontaktidele Hamasi poliitilise ja sõjaväelise juhtkonna vahel.

Läbirääkimised Hamasi käes olevate pantvangide vabastamiseks on samuti ummikusse jooksnud. Al-Hayya sõnul on rühmitus teinud järeleandmisi selles osas, kui palju Palestiina vange soovitakse Iisraeli pantvangide vastu vahetada. Samuti rõhutas ta, et Hamas ei tea, kui palju pantvange on Gazasse elusana jäänud.

«Kui me ei ole kindlad, et sõda lõpeb, miks ma peaksin vange üle andma?» ütles al-Hayya.

Samuti märkis Hamasi ametnik, et rühmitus ei kahetse mullu 7. oktoobril toime pandud äkkrünnakuid, mille käigus hukkus umbes 1200 inimest ja viidi umbes 250 inimest Gazasse pantvangi. Ta eitas, et Hamasi võitlejad oleksid rünnakute ajal võtnud sihikule tsiviilisikuid – hoolimata vettpidavatest tõenditest vastupidise kohta – ja ütles, et operatsiooniga õnnestus saavutada eesmärk tuua Palestiina küsimus taas maailma tähelepanu alla.

Samuti nentis ta, et Iisraeli katsed Hamasi välja juurida ei suuda lõppkokkuvõttes ära hoida tulevasi Palestiina relvastatud ülestõuse. «Ütleme, et nad on Hamasi hävitanud. Kas Palestiina rahvas on kadunud?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles