Allikas: Venemaa katsetas edukalt uut strateegilist raketti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plessetski kosmodroomile viiv tänav
Plessetski kosmodroomile viiv tänav Foto: SCANPIX

Venemaa katsetas täna Arhangelski oblastis asuval Plessetski kosmodroomil oma uut mandritevahelist ballistilist raketti, teatas raketivaldkonna allikas.

«Tegemist on uue raketi teise katsetusega,» ütles allikas Interfaxile.

Ta meenutas, et esimene katsetus, mis toimus 2011. aasta 27. septembril, ebaõnnestus. Rakett kukkus alla kümne kilomeetri kaugusel stardipaigast.

Allikas täpsustas, et tahkekütust kasutav rakett startis mobiilselt stardiseadeldiselt.

«Üheks raketi eripäradest on uue kütuse kasutamine, mis võimaldab kärpida raketimootorite tööd raketi lennutrajektoori aktiivsel lõigul. Selle tulemusena paranevad sellise raketi võimalused raketikilbi ületamiseks,» kinnitas allikas.

Pärast mullust ebaõnnestunud katsetust teatati, et tegemist oli strateegiliste rakettide Topol-M ja Jars edasiarenduseks oleva raketi esimese katsetusega.

«Rakett varustatakse jaguneva lõhkepeaga, mille osad on individuaalselt sihitavad ning sellel on kompleks vahendeid raketitõrjest jagusaamiseks,» jutustas Interfaxi allikas toona.

Ühiskondlik-poliitiliste uuringute keskuse direktor Vladimir Jevsejev ütles omakorda Interfaxile, et tegemist oli tõenäoliselt raketi Jars (RS-24) edasiarendusega.

«Vaevalt, et saab rääkida põhimõtteliselt uuest raketist. Tõenäoliselt on tegemist tahkekütusel töötava raketi RS-24 moderniseeritud versiooniga. Nüüd saab rakett tõenäoliselt uue kompleksi õhutõrje ületamiseks,» märkis ta.

Moskva soojustehnikainstituut on peamine strateegiliste raketikomplekside väljatöötaja. Instituudis on välja töötatud raketikompleksid Topol, Topol-M ja Jars ning rakett Bulava. Peakonstruktoriks on akadeemik Juri Solomonov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles