Hiina karistas sundabordile õhutanud ametnikke

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinlanna oma pojaga Pekingis. Linnades tohib hiinlaste peres kasvada vaid üks laps.
Hiinlanna oma pojaga Pekingis. Linnades tohib hiinlaste peres kasvada vaid üks laps. Foto: SCANPIX

Hiina ametivõimud vallandasid abordiskandaali tõttu Shaanxi provintsi Ankangi linna pereplaneerimisameti juhataja Jiang Nenghai ja karistasid veel seitset ametnikku.

Kogu loo taga on sundabort, mille elas üle seitsmendat kuud rase Feng Jianmei ja kelle abikaasa riputas vastava foto internetti üles, tekitades laialdast pahameelt nii Hiinas kui välismaal.

Eile kirjutas meedia, et Fengi abikaasa Deng Jiyuan on alates pühapäevast kadunud.

Naise advokaat pole karistustega rahul. «Karistused on liiga leebed. Nad oleks tulnud võtta kriminaalvastutusele,» ütles Zhang Kai uudisteagentuurile AFP.

Osa karistatutest töötavad kas kohalikus omavalitsuses või haiglas. «Uurimine näitas, et osa kohaliku omavalitsuse ametnikest kasutas jõhkraid meetmeid, et sundida naist rasedust katkestama,» vahendas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

22-aastane Feng viidi 2. juunil oma kodust haiglasse aborti tegema, kuna tal juba oli üks laps ja perekonnal polnud raha, et maksta teise lapse eest trahvi, vahendas Reuters.

Xinhua kirjutab, et ametnikel polnud seaduslikku õigust nõuda perelt 40 000 jüaani ehk 6300 dollarit tõendi eest, mis lubaks naisel tuua ilmale ka teine laps.

Hiina võttis ühelapse perepoliitika kasutusele 1970ndatel, et hoida elanikkonna arvukuse suurenemist kontrolli all. Praegu elab Hiinas umbes 1,34 miljardit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles