Meedia: Kim Jong-il käskis toota suure koguse tuumarelvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea endine liider Kim Jong-il
Põhja-Korea endine liider Kim Jong-il Foto: SCANPIX

Mullu surnud Põhja-Korea liider Kim Jong-il käskis oma teadlastel valmistada suure hulga tuumapomme, vahendas täna Jaapani meedia siseringi dokumentidele viidates.

Juhend tuli avalikuks dokumentides, mis koostati väidetavasti veebruaris Töölispartei juhtkonna jaoks, vahendasid Mainichi Shimbun ja Tokyo Shimbun.

Pyongyang on kaua väitnud, et uraanirikastusprogramm on mõeldud vaid elektri tootmiseks, kuigi ülejäänud maailm kahtlustab riiki tuumarelvade tootmises.

Sise- ja välispoliitikat käsitlev dokument näitab aga, et detsembris surnud Kim käskis toota nii uraanist kui ka plutooniumist tuumarelvi.

«Tõtt-öelda ei oota me uraanirikastamistehnoloogia arenemist, et seda saaks kasutada tsviiltööstuses. Sõjalisest vaatepunktist peaksime kasutama plutooniumi ja kõrge rikastusastmega uraani aatompommideks,» öeldi väidetavalt dokumendis ning Kim andis alluvatele «konkreetse ülesande toota tohutu kogus tuumarelvi».

Mainichi hinnangul oli dokumendi arvatav eesmärk parteikaadrile näidata, et uus liider Kim Jong-un jätkab isa strateegiat, mis näeb ette tuumarelvade arendamist oma režiimi kaitsmiseks.

Lehe hinnangul ei ole erilist lootust, et Põhja-Korea välispoliitika lähiajal eriti muutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles