Poola parlamendiliige nõuab Hispaanialt 400-aastase võla tagastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
200 aastat ookeani põhjas lebanud Hispaania laevavrakist leitud kuldmündid.
200 aastat ookeani põhjas lebanud Hispaania laevavrakist leitud kuldmündid. Foto: SCANPIX

Poola seadusetegija nõuab, et Hispaania maksaks tagasi 57,4 miljoni euro suuruse summa, mille Hispaania kuningas Felipe II laenas 400 aastat tagasi.

Aastatel 1527-98 elanud Hispaania kuningas Felipe II võttis 430 tuhande kuldtukati suuruse laenu Poola kuningannalt Bona Sforzalt, et rahastada Hispaania ja Prantsusmaa vahelist sõda Napoli kuningriigi valduste üle. Suuremat osa rahast pole kunagi tagasi makstud, vahendas AFP.

28-aastane parlamendiliige Marek Poznanski on esitanud võla tasumise nõude, mida Poola välisministeerium praegu uurib.

«Ma olen teadlik, et minu nõue võib tunduda imelik, kuid ma soovin, et poliitikud mõtleksid enne välisriikidele raha laenamist tagajärgede üle,» ütles Poznanski oma Facebooki lehel.

Tema andmetel kaalus laenamise perioodil üks kuldtukat 3,5 grammi ning praegust kullahinda arvestades oleks laenu suuruseks 57,4 miljonit eurot. Summa sisse ei ole arvestatud 400 aasta pikkust intressi.

Poola üritas sajandeid rahasummat tagasi saada, kuid 18. sajandiks oli tagastatud vaid 10 protsenti.

Mõne ajaloolase sõnul lasi kuningas Felipe II kuninganna Bona mürgitada, et vältida laenu tagasimaksmist.

Kuigi õiguseksperdid on skeptilised raha tagastamise võimalikkuse suhtes, on Poznask välja toonud fakti, et Hispaania sai veebruaris tagasi 17 tonni kaalunud kuld-ja hõbemüntidest koosnenud aarde.

Hispaania lipu all sõitnud fregati Nuesta Senora de las Mercedes lasi põhja Briti sõjalaev enam kui 200 aastat tagasi ning Atlandi ookeani põhjas lebanud varanduse leidis üles
Florida firmas Odyssey Marine Exploration Inc töötanud aardeotsija.

Hispaania nõudis kohtu kaudu münte omale ja pika protsessi tulemusena saadi aare tagasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles