Ligi miljoni töötaja streik häirib Prantsusmaal argielu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldstreik häirib oluliselt Prantsusmaa rongiliiklust.
Üldstreik häirib oluliselt Prantsusmaa rongiliiklust. Foto: AFP / Scanpix

Ligi miljon töötajat alustas täna Prantsusmaal üldist tööseisakut, et sundida valitsust tegema suuremaid pingutusi töökohtade ja palkade kaitsmiseks.


Meeleavaldused peaksid toimuma umbes paarisajas linnas ja korraldajad loodavad, et tänastel üritustel osaleb rohkem inimesi kui jaanuaris, mil meeleavaldustest võttis osa üle miljoni inimese, vahendas BBC News.

Viimastel andmetel marsib Pariisi tänavatel üle 300 000 inimese. Riigi kaguosas Marseilles avaldab politsei teatel meelt 80 000, kuid korraldajate kinnitusel umbes 320 000 töötajat. Suuremad väljaastumised toimuvad veel Lyonis ja Grenoble´is.

Ametiühingud protestivad president Nicolas Sarkozy majanduspoliitika vastu, mis nende sõnul on jätnud kaks miljonit inimest tööta. Hiljutiste arvamusküsitluste järgi toetab ühepäevast üldstreiki koguni kolm neljandikku Prantsusmaa elanikkonnast. Sel nädalal avaldatud IFOPi uuringu kohaselt peab 78 protsenti prantslastest ühepäevast streiki õigustatuks. 

Ametiühingud nõuavad, et valitsus teeks suuremaid pingutusi töökohtade ja palkade kaitsmiseks, tõstaks miinumpalka, loobuks plaanist kärpida avaliku sektori töökohti ja tõstaks jõukamate inimeste maksukoormust.

Samuti leiavad meeleavaldajad, et valitsuse vastu võetud 2,6 miljardi euro suurune abipakett pole piisav. Sarkozy ütles eile, et mõistab prantslaste muret, kuid valitsus ei saa sotsiaalkulutusi tõsta.

Ühepäevase tööseisakuga nõuavad avaliku sektori töötajate kõrval paremaid tingimusi ka auto- ja naftatööstuse töötajad, jaemüüjad, farmaatsia- ja pangatöötajad, vahendas AFP. Samuti on lubanud streigist osa võtta posti-, elektri- ja sidetöötajad.

Suurema osa lasteaedade, koolide ja ülikoolide töö on täna häiritud.

Prantsuse riikliku raudteekompanii SNCFi teatel sõidab veel 45 protsenti kohalikest liinidest ning ka 60 protsenti TGV kiirrongidest. Pariisi metroo- ja ühistranspordi ning Eurostari, Thalyse ja Alleo liinide reisigraafikut pole streik seni mõjutanud, kirjutas Le Figaro.

Küll mõjutab streik Pariisi suuruselt teisest lennujaamast Orlyst väljuvaid reise, kus iga kolmas lend on tühistatud.  Streik häirib lennuliiklust ka Roissy ja Charles de Gaulle´i nimelises lennujaamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles