Paet: Gruusia võimud peavad ruttu kahtlusi hajutama hakkama

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet hindab Eesti kaitseväelaste panust välismissioonidel kõrgelt.
Välisminister Urmas Paet hindab Eesti kaitseväelaste panust välismissioonidel kõrgelt. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti väliministri Urmas Paeti sõnul tahavad nii Euroopa Liit kui ka NATO Gruusialt saada täit selguse hiljutiste sündmuste kohta, kus on vahistatud nii endiseid ministreid kui ka mitmeid kõrgeid ametnikke.

«Me kõik tahame Gruusialt saada selgitusi, mis praeguste vahistamiste taustaks on,» sõnas Paet täna Tallinnas välisministeeriumis toimunud pressikonverentsil.

Nimelt on Gruusias pärast peaminister Bidzina Ivanišvili võimuletulekut vahistatud mitu president Mihheil Saakašvili valitsusaja ametnikku. Oktoobris valimistel lüüa saanud Saakašvili toetajad peavad neid kriminaalasju poliitiliseks kättemaksuks, mida Ivanišvili eitab.

Ööl vastu eilset vahistati Gruusias riiki naasnud endine kaitseminister Irakli Orkruašvili, kes oli tagaselja korruptsioonis süüdi mõistetud. Päev varem esitati endisele relvajõudude ühendstaabi ülemale Giorgi Kalandadzele süüdistus seadusevastases vabaduse võtmises.

Möödunud pühapäeval lubas Thbilisi linnakohus võtta võimuliialdustes süüdistatav Gruusia endine siseministri asetäitja Šota Hizanišvili kaheks kuuks vahi alla, eelnevalt oli sedasama tehtud ka endise kaitse- ja siseministri Batšo Ahhalaia, kelle kahtluste hulka kuulub sõdurite piinamine, võimuliialdused ja ebaseaduslik vangistamine

«Neid küsijaid on praegu väga palju, kes tahavad teada, mis Gruusias toimub – kas see ongi nüüd poliitiline klaperjaht, mingi kättemaksuaktsioon, kui massiliselt võetakse endise valitsuse ametnikke vahi alla,» ütles Paet. Ta lisas, et ka Gruusia võimud peavad nüüd omalt poolt võimalikult kiiresti tegutsema, et võimalikke kahtlusi hajutada, nagu oleks riigis toimuva näol tegu kättemaksuga.

«Gruusia võimud peavad selgitama, mis on täpsed süüdistused ja kahtlustused, mille alusel neid protsesse on alustatud. Ütleme nii, et täna veel kedagi ette süüdi mõistma ei pea. Need uudised on suhteliselt värsked ja Gruusia poole pealt on vaja täpsemalt infot ja selgitusi, mis täpsemalt toimub,» sõnas Paet.

Detsembri esimesel nädalal on tulemas ka NATO välisministrite kohtumine ja Paeti sõnul peaks selle raames suure tõenäosusega toimuma ka NATO-Gruusia komisjon. «See on kindlasti see koht, kus Gruusial peaks kõigile nendele küsimustele vastus olemas olema,» ütles Paet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles