Gazprom plaanib hinnasoodustuse tegemist Ukrainale müüdavale gaasile

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ventiilid Gazpromi gaasihoidlas.
Ventiilid Gazpromi gaasihoidlas. Foto: SCANPIX

Vene gaasimonopol Gazprom lubab alandada aasta keskmist gaasi hinda Ukraina jaoks, küsides 2013. aastal tuhande kuupmeetri eest 352 dollarit.

Oodatavast hinnaalandusest kirjutas Interfax viitega nimetule allikale, kes on kursis gaasikontserni plaanidega.

Käesoleval aastal maksab Kiiev keskmiselt 421 dollarit tuhande kuupmeetri eest, seega võib hinnaalandus ulatuda enam kui 15 protsendini. Samas peab oodatava gaasitarne maht olema 40 miljardit kuupmeetrit.

Ukraina kavatseb järgmisel aastal osta Venemaalt 18 miljardit kuupmeetrit gaasi. Kehtiva kontrahti järgi, mis on allkirjastatud tingimustes «võta või maksa», peab Ukraina ostma minimaalset 41,6 miljardit kuupmeetrit gaasi kuni 52 miljardi kuupmeetrini ulatuva lepingulise mahu juures.

Gaasi hinna küsimus pidi tõenäoliselt olema peateemaks presidentide Vladimir Putini ja Viktor Janukovõtši 18. detsembriks plaanitud kohtumisel Moskvas, kuid see lükati viimasel hetkel edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles