Leedu juudid pole rahul võimude pakutava kompensatsiooniga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu juudid pole rahul võimude pakutava kompensatsiooniga.
Leedu juudid pole rahul võimude pakutava kompensatsiooniga. Foto: Reuters / Scanpix

Leedu juudid pole rahul valitsuse pakkumisega maksta neile kümne aasta jooksul tagastamata kinnisvara eest 113 miljonit litti (512 miljonit Eesti krooni).

Justiitsministeeriumi väljatöötatud seaduseelnõu järgi algab kompensatsioonide maksmine 2011. aasta 1. jaanuaril ning lõpeb 2021. aasta 1. märtsil. Eelnõu autorite teatel vastab hüvitis ühele kolmandikule juudi kogukonnale kuulunud ja säilinud kinnisvara keskmisest turuhinnast, vahendas AFP.

«Puudub selgus fondi osas, mis hakkab raha jagama,» ütles Leedu juudikogukonna ühenduse esimees Simonas Alperavičius pärast kohtumist peaminister Andrius Kubiliusega.

Samuti polnud Alperavičius rahul, et võimud ei paku rahalise hüvitise kõrval kinnisvara tagastamist. «Me arvame, et omand tuleks tagasi anda,» lisas Alperavičius, kelle sõnul pole keegi selgitanud, kuidas selline summa saada.

Kublilius avaldas lootust, et eelnõu põhipunkte enam ei muudeta ja lõplik otsus langetatakse peagi. «Arutelu alles käib, kuid me oleme põhimõttelisel seisukohal, et tagastamine on Leedu põhiseaduslik kohus.»

Eelnõu järgi on Leedu nõus maksma kompensatsiooni natsionaliseeritud või muul moel omastatud juudi kogukonna vara eest, mida kasutati religioossetel, kultuurilistel, hariduslikel, teaduslikel või filantroopsetel eesmärkidel, välja arvatud maa eest.

Leedu on Euroopa riikidest viimane, kes pole siiani lahendanud küsimust juutide vara tagastamise kohta. Vastavalt kehtivale seadusandlusele tagastati juudi kogukonnale vaid sünagoogid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles