NATO loodab varsti sõlmida Tadžikistaniga veotransiidileppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani president Emomali Rahmon
Tadžikistani president Emomali Rahmon Foto: AP / Scanpix

NATO valmistub sõlmima Tadžikistaniga mittesõjaliste veoste transiidi lepet, teatas USA välisministri abi Kesk- ja Lõuna-Aasia küsimustes Richard Boucher.

«Arvan, et see lepe saab varsti allkirjastatud. Praegu on veel kooskõlastamisel see, mil viisil ja mis liiki veosed võivad seda piirkonda transiitkorras läbida,» ütles Boucher täna Dušanbes pärast kohtumist Tadžikistani presidendi Emomali Rahmoniga.

«Praegu on arutamisel praktiliste meetmete väljatöötamine ja veoste transpordiks ettevalmistamine,» lisas abivälisminister.

Nõusoleku NATO mittesõjaliste veoste toimetamiseks Afganistani on andnud ka Venemaa, Kasahstan ja Usbekistan.

Afganistanis asuvate koalitsioonijõudude varustamine sattus ohtu pärast seda, kui Kõrgõzstan otsustas sulgeda Manassis asuva õhuväebaasi, mis oli põhiline transiitpunkt veoste toimetamisel Afganistanis asuvatele vägedele.

Tadžikistanil on Afganistaniga 1344 kilomeetri pikkune piir. Piirijõele Pandžile on rajatud viis maanteesilda, millest suurim jääb Dušanbest 180 kilomeetrit lõunasse. Selle 2007. aasta augustis avatud silla ehitasid ameeriklased. Sild on 600 meetrit pikk ja 11 meetri lai, läbilaskevõime tuhat autot ööpäevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles