USA ja Jaapan kaaluvad Põhja-Korea osas jõulisi meetmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama võõrustas reedel Valges Majas uut Jaapani peaministrit Shinzo Abet.
Barack Obama võõrustas reedel Valges Majas uut Jaapani peaministrit Shinzo Abet. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kinnitas reedel, et Ühendriigid ja Jaapan kavatsevad Põhja-Korea «provokatsioonidele vastuseks» rakendada jõulisi meetmeid.

Obama võõrustas reedel Valges Majas uut Jaapani peaministrit Shinzo Abet, kes Jaapani-Hiina territoriaaltüli pingestudes pooldab suhete tugevdamist Ühendriikidega, pärast tuumakatsetust on tähtsaks teemaks kerkinud ka Põhja-Korea ohjeldamine.

Detsembris valimised võitnud konservatiivne Abe saabus Washingtoni neljapäeva pärastlõunal.

Jaapan on USA Aasia-poliitikas kesksel kohal, saareriigis paikneb umbes 50 000 ameerika sõdurit. Samal ajal on Jaapani peaministrite sage vahetumine raskendanud riigijuhtide vahel isiklikuma usaldussuhte tekkimist. Abe eelmisel ametiajal aastail 2006-2007 oli Valges Majas veel Obama eelkäija George W. Bush.

Jaapani peaministri päevakorras on peale Obamaga kohtumise ka poliitilise kõne pidamine Washingtoni mõttekojas. USA tahab meelitada Jaapani läbirääkimistesse Vaikse ookeani vabakaubandusleppe (TPP) üle, mida Ühendriigid tagant tõukavad. Abe võib sel teemal vihjeid anda, kuid eeldatavasti hoidub kindlatest lubadustest, soovimata ärritada oma erakonda ega Jaapani mõjukat põllumajanduslobi.

Julgeoleku vallas valitseb Tokyo ja Washingtoni vahel märksa suurem üksmeel. Mõlemaid teevad ärevaks Põhja-Korea raketikatsed ja hiljutine tuumakatsetus ning on oodata üleskutset ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonide karmistamisele.

Tundlikum teema on Jaapani ja Hiina territoriaalvaidlused, mille keskmes on Senkaku ehk hiinapäraselt Diaoyu saared. Tüli asustamata, kuid ilmselt gaasimaardlate läheduses paiknevate väikesaarte üle lõi uuesti lõkkele septembris, kui Tokyo need riigistas.

Kuigi Abe näol on tegemist juba viienda Jaapani peaministriga, kellega Obamal on tulnud oma nelja aasta ja ühe kuu pikkuse presidendiks oleku aja jooksul kohtuda, on just praegune peaminister ainus, kes on tõstnud USA- Jaapani liitlassuhte arendamise oma välispoliitiliseks prioriteediks.

Enne visiiti antud usutluses Ühendriikide päevalehele Washington Post ütles Abe, et tihedam liitlassuhe Ühendriikidega saadaks Pekingile territoriaaltülis sõnumi.

«Meie jaoks on oluline panna Hiina võimud tunnistama, et neil pole lootust ähvarduste ja sunnimeetmete abil saari tagasi saada, selles on USA- Jaapani liidul ning Ühendriikide kohalolekul otsustav tähtsus,» märkis peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles