ERR: kardinalid hakkavad nädala lõpus uut paavsti välja sõeluma

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Peetruse väljakule paavstiga hüvasti jätma kogunenuid oli kõigi allikate kinnitusel üle 150 000, mõningatel väidetel koguni üle 200 000 inimese.
Püha Peetruse väljakule paavstiga hüvasti jätma kogunenuid oli kõigi allikate kinnitusel üle 150 000, mõningatel väidetel koguni üle 200 000 inimese. Foto: SCANPIX

Kardinalid alustavad Vatikanis uue kirikupea väljasõelumist juba selle nädala lõpus, mõistagi seondub uue kirikupeaga Püha Tooli võimalik muutumine ja paljude katoliiklaste soov näha kirikut tänapäevastumas, aga vähemalt sama palju on neidki, kes pooldavad senise konservatiivse suuna jätkumist.

Juba on mitmed kardinalidki, rääkimata Vatikani poliitika asjatundjaist, maininud, et paavsti tagasiastumise võimalus võimaldab ametisse valida senisest nooremaid paavste, enam ei pea hirmuga ootama tema ametiaja venimist hiigelpikaks ning kartma kirikuelu stagneerumist ametiaja viimaseil aastakümneil, kas aga nooremad kardinalid niiväga kiriku etteotsa ihkavadki, on iseküsimus, katoliku kirik pole oma tippjuhtide jaoks enam sugugi tore koht, esiteks jätkub läänemaailmas massiline usuline jahenemine ning kirikust eemaldumine, mis on praeguseks vaikselt levimas juba ka muisse katoliiklikesse piirkondadesse, vahendas ETV saade «Välisilm».

Samas jälitab katoliku kirikut pidevalt kiuslik küsimus, kuidas lasteahistamisega ning preestrite homosuhetega siis ikkagi on, viimati aitas teemat tõsta Šotimaa kardinal Keith O'Brien, kes astus tagasi ega osale uue paavsti valimisel, sest sai omal ajal seminaris õppides hakkama sündsusetu seksuaalkäitumisega.

Ilmselt eelnevast tulenevalt ei olegi paavstitroonile tekkinud kindlat favoriiti, vaid tulevaste paavstidena on nimetatud pea kõigi kuulsamate või võimukamate kardinalide nimesid, palju on muidugi spekuleeritud teemal, kas uus paavst võiks tulla väljastpoolt Euroopat või olla ehk koguni mittevalge nahavärviga, arvestades näiteks, et Austraalias on enamik preestreid tänapäeval Vietnami päritolu ja ka kasvav hulk Euroopa preestreid pole sugugi mitte Euroopa päritolu.

«Kirik on mustanahaliseks paavstiks valmis, maailm aga ehk mitte, kirik peab alati hiilgama katoolsust ehk siis üldisust, tegemata vahet rassi või millegi muu pinnalt, me oleme avatud igaühele, kuni ta on kõige paremini ette valmistatud, kõige osavam tulemaks toime meie ajaga, mis on raske nii kirikule kui ka maailmale,» nentis kardinal Leonardo Sandri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles