Kellest võib saada järgmine paavst?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme algab Vatikanis konklaav, kus kardinalid valivad enda seast uue paavsti.

Konklaavil osaleb 115 kardinali, kes kõik on alla 80-aastased, edastab Reuters.

Paavstiks saamiseks on vaja 77 häält.

Erinevad allikad on välja pakkunud kandidaate, kellest võiks uus paavst saada. Samas on neil kõigil ka oma nõrgad küljed, mille tõttu neid ei pruugita valida.

Välja on pakutud: 71-aastane Itaalia kardinal Angelo Scola. Ta on Milano peapiiskop ja Itaalia päritolu kardinalide seas kõige soositum. Tema teoloogilised seisukohad on sarnased pensionile jäänud endise paavsti Benedictus XVI omadega. Samas aga ei ole tal selliseid oraatorivõimeid nagu nüüdsel emeriitpaavstil. Samas tunneb Scola hästi teisi usundeid, eriti aga islamit.

63-aastane Brasiilia kardinal Odilo Scherer. Ta on São Paulo peapiiskop ja Lõuna-Ameerikas peetakse teda üheks tugevamaks paavsti kandidaadiks. Lõuna-Ameerikas on 42 protsenti maailma katoliiklastest. Schereri piiskopkond on Brasiilia suurim. Samas peetakse seda kardinali konservatiivseks. Ta on püüdnud takistada Lõuna-Ameerikas protestantismi levikut.

68-aastane Kanada kardinal Marc Ouellet. Tegemist on Vatikani kõrge ametnikuga, kes juhib piiskoppidest koosnevat ametkonda. Tal on head suhted Vatikani juhtide ning Lõuna-Ameerika katoliku kirikuga. Teda peetakse endise paavsti Benedictus XVI teoloogilise koolkonna järgijaks. Ta on ühes oma intervjuus öelnud, et tema jaoks oleks paavstiks saamine võrdne õudusunenäoga. Teada on, et isegi selle kardinali sõbrad peavad teda vähe karismaatiliseks, et temast võiks paavst saada.

68-aastane USA kardinal Sean O´Malley. See kardinal oleks suurepärane valik, kui Vatikani kardinalid sooviksid esmajärjekorras lahendada seksuaalse ärakasutamise skandaalid. Ta sai Bostoni piiskopiks kümme aastat tagasi. Ta müüs oma piiskopkonna vara, et seksuaalse ärakasutamise ohvritele kompensatsiooni maksta. Ta sulges ka kasutamata kirikuid. O`Malleyl on autoriteeti, kuid samas peetakse teda juhtimiseks liiga pehmeks.

63-aastane USA kardinal Timothy Dolan. Teda peetakse progressiivseks ja uuendusmeelseks. Tegemist on New Yorgi peapiiskopiga, kes viib jumalateenistusi läbi uuenduslikult. Teda hinnatakse ta hea huumorisoone tõttu. On  sattunud vanameelsete kardinalide kriitika alla.

69-aastane Argentina kardinal Leonardo Sandri. Teda peetakse turvaliseks ja Vatikani joont täpselt järgivaks. Samas ei ole tal palju juhtimiskogemust. Selle tõttu nähakse temas pigem paavsti nõunikku, mitte paavsti.

55-aastane Filipiinide kardinal Luis Tagle. Ta on Manila peapiiskop ja endise paavsti Benedictus XVI lähedane sõber. Aasia katoliiklased peavad teda tõusvaks täheks kardinalide seas. Ta sai kardinaliks alles möödunud aasta novembris. Samas aga võidakse teda paavsti jaoks liiga nooreks pidada.

60-aastane Ungari kardinal Peter Erdo. Teda peetakse nii-öelda kompromisskandidaadiks, kui konklaav ei vali itaallasest paavsti või kui Euroopa kardinalid peavad teistest maailmajagudest pärit kardinale riskiks. Teda peetakse heaks suhtlejaks ning tal on katoliku kirikus lai suhtlusvõrgustik.

68-aastane Austria kardinal Christoph Schönborn. On endise paavsti Benedictus XVI õpilane. Valdab paljusid keeli ja on uuendusmeelne. Samas on ta kritiseerinud Vatikani liiga aeglast tegutsemist seksuaalse ärakasutamise skandaali lahendamises. On avaldanud teotust katoliiklastele, kes on homod.

64-aastane Ghana kardinal Peter Turkson. Väga vaestest oludest pärit mees on teinud head karjääri katoliku kirikus. Tegemist on Aafrika päritolu kardinalidest kõige populaarsemaga. Kriitikute sõnul on tal liiga vähe diplomaadikogemusi.

65-aastane Brasiilia kardinal Joao Braz de Aviz. On Vatikanis uus tegija. Teda peetakse Lõuna-Ameerika vaesema elanikkonnakihi eest võitlejaks. On oma vaateid ja elu varjanud, pidades madalat profiili.

70-aastane Itaalia kardinal Gianfranco Ravasi. On Vatikani kultuuriminister, kes esindab katoliku kiriku kunsti- , teaduse- kui kultuurivaateid. Tegemist olevat hea sõnaseadja ja oraatoriga. Suudab tsiteerida filosoofe alates Aristotelesest ning teab peast alles hiljuti surnud Briti lauljanna Amy Winehouse`i laulusõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles