Sri Lanka tähistas verise ja pika kodusõja lõppu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka noored pidutsesid eile riigi suurimas linnas Colombos.
Sri Lanka noored pidutsesid eile riigi suurimas linnas Colombos. Foto: AFP / Scanpix

Sri Lanka võis eile pidutseda, kuna aastakümneid maa põhjaosas omaette riigi eest võidelnud Tamili Tiigrid olid lõpuks ometi sunnitud relvad maha panema.




Mässulised tunnistasid, et on löödud. «Võitlus on jõudnud kibeda lõpuni,» teatas Tiigrite välissuhete eest vastutav Selvarasa Pathmanathan veebisaidil.

See ei tähendanud siiski, et tamilite viimased kuulid oleksid lastud – osa neist võitles veel eile hilisõhtul ülekaalukate Sri Lanka valitsusvägedega.

«Enesetapuründajad tulevad meie vägede ette ja lasevad end õhku,» kirjeldas eilset olukorda riigi armee esindaja.

Uudisteagentuuri Reuters teatel olid tamilitest mässajad koondunud väiksele, umbes ruutkilomeetrisele maa-alale. Selgusetu oli veel seegi, mis sai Tiigrite juhist Velupillai Prabhakaranist, kelle surnukeha väidetavalt lahingutandrilt leiti.

1976. aastal loodud Tamili Eelami Vabastustiigrite liikumine (LTTE) võitles veriselt Sri Lanka põhjaosas oma riigi loomise eest ja enamusrahvuse singalite vastu.

Üle 30 aasta kestnud võitlus on nõudnud umbes 70 000 inimelu.

Presidendi suurvõit


Sri Lanka president Mahinda Rajapaksa jõudis juba laupäeval teatada, et pärast kümnendeid kestnud verevalamist on Tiigrid nüüd täielikult purustatud. «Ma võin uhkusega teatada, et minu valitsus, tänu relvajõudude täielikule pühendumisele, on suutnud Tamili Tiigrid lõplikult alistada,» vahendas Rajapaksa Jordaanias peetud kõnet uudisteagentuur AFP.

Kuigi Rajapaksa lubas lõpliku avalduse Tiigrite alistamise kohta parlamendis teha alles homme, tulid juba nädalavahetusel tänavatele laulvad, tantsivad ja lippe lehvitavad inimesed.

Rajapaksa jaoks on mässuliste mahasurumine suursaavutus, kuna tema 2005. aasta valimiskampaania põhiseisukohti oli tamilite autonoomia välistamine ja võitlus mässulistega.

Keeruline tulevik


Arvatav lõplik võit tamili mässuliste üle ei tulnud valitsusele sugugi kergelt.

ÜRO hinnangul tapeti selle aasta jaanuarist mai alguseni eriti ägedates lahingutes vähemalt 7000 tamili tsiviilelanikku. Täpseid andmeid kaotatud inimelude kohta pole, kuna valitsus ei lubanud sõjatandrile ajakirjanikke. Selge on aga see, et ka viimaste võitluste ajal oli kümneid tuhandeid tsiviilelanikke sõjategevuse tõttu sama hästi kui pantvangis.

Mõlemat poolt on süüdistatud tsiviilelanike tapmises. Nii ÜRO kui USA president Barack Obama esitasid viimastel nädalatel palveid võitlemine lõpetada, kuid Sri Lanka valitsus ei võtnud neid kuulda.

Osa ekspertide arvates võib Tiigrite verine mahasurumine olla valitsusele vaid lühiajaline võit. Mõttekoja International Crisis Group liikme Robert Templeri arvates on kerge ette kujutada, et mässuliste liidrite koha võtab üle keegi teine, vahendas ajaleht The Guardian. «Unistus iseseisvast tamilite riigist Sri Lankas elab kindlasti edasi ka pärast LTTE mahasurumist,» ütles Templer.

Tamili Tiigrid
• 1972 moodustas Velupillai Prabhakaran mässulise grupeeringu, millest sai 1976 Tamili Eelami Vabastustiigrite (LTTE) liikumine.
• 1983 algas tõeline verine kodusõda, näiteks 1993 tappis Tiigrite pomm Sri Lanka presidendi Ranasinghe Premadasa.
• Tamilid moodustavad Sri Lanka rahvastikust 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles