Salakütid jahivad Kesk-Aafrika Vabariigi kaoses elevante

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika metsaelevandid joogikohas.
Aafrika metsaelevandid joogikohas. Foto: SCANPIX

Salakütid kasutavad Kesk-Aafrika Vabariigis valitsevat kaost kaitsealadel elevantide küttimiseks ja müüvad nende liha avalikult külaturgudel.

Kaheksa organisatsiooni andmetel on salaküttimine hoogustunud ning seda põhjustab Aasia turu tõusev nõudlus elevandiluu järele, mis ähvardab kogu Kongo jõe oru piirkonna elevandipopulatsiooni, kirjutab Reuters.

Käesoleva aasta märtsis ründasid vaesunud, ent mineraalide poolest rikka Kesk-Aafrika Vabariigi pealinna mässulised, kes kukutasid president Francois Bozize.

Abiorganisatsioonide andmetel liiguvad mässulised ja bandiitide jõugud siiani ringi.

Maailma Eluslooduse Fondi (WWF) andmetel on nende kontoreid kaitsealuses Dzangha-Sangha piirkonnas viimasel kuul kolm korda rüüstatud ning nad on oma töötajad sealt ära toonud,

«Olukord on väga ohtlik,» ütles Bas Huijbergts, WWFi esindaja piirkonnas.

Dzangha-Sangha on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse ning seal elab 3 400 metsaelevanti, kes on enda Aafrika savannides elavatest nõbudest väiksemad ja sirgemate ning peenemate võhkadega.

WWF ütles et nemad ja teised on saanud murettekitavaid teateid elevantide massilisest tapmisest vägivallast räsitud Kesk-Aafrika Vabariigis.

Kaheksa Kongo jõe oru piirkonnas töötavat eluslooduse säilitamisega tegelevat organisatsiooni kohtusid Brazzaville'is, et arutada, kuidas saaksid valitsused takistada elevantide salaküttimist, mille tõttu sureb igal aastal hinnanguliselt 20 000 kuni 30 000 Aafrika elevanti.

Organisatsioonid soovitasid Aafrika riikidel kriisile lahenduse leidmiseks luua sidemeid suurimate elevandiluu importijate Hiina ja Taiga.

Piirkonna valitsuste esindajad arutavad ettepanekuid järgmiseks nädalaks sõlmitud kohtumisel
.
Salaküttimise tagajärjel on piirkonnast juba kadunud ninasarvikud, kelle sarve hinnatakse eelkõige Aasia alternatiivmeditsiinis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles