Al-Qaeda juht kutsus Süüria ülestõusnuid islamiriiki looma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda liider Ayman al-Zawahiri.
Al-Qaeda liider Ayman al-Zawahiri. Foto: AFP / Scanpix


Terrorivõrgustiku Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri kutsus Süüria relvakonfliktis sõdivaid islamistlikke pühasõdalasi ühinema ja võitlema Damaskusesse USA-vastase valitsuse loomise nimel, selgus äsja avaldatud heliläkitusest.


Süüria president Bashar al-Assad kuulub šiiaislami alaviitide sekti, samas kui enamik tema vastu sõdivaid ülestõusnuid on sunniidid, kaasa arvatud islamistlik Al-Nusra Rinne.

«Ühinege, kuulake ja leppige kokku, et te ei loobu relvadest ega lahku kaevikutest enne, kui Levantis on seatud sisse islamiriik, mis taastab kalifaadi,» kuulutas Zawahiri.

«USA koos oma kaaslaste ja liitlastega tahab, et te oma verd ohverdaksite... et kukutada kuritegelik alaviitide režiim ja seada sisse Läänele lojaalne valitsus, mis aitaks säilitada Iisraeli julgeolekut,» ütles ta täna islamistlikele võrgukülgedele riputatud läkituses.

Tema sõnul on püha sõja üks eesmärke saada tagasi Palestiina «65 aastat pärast seda, kui see meilt rööviti», viidates Kuuepäevase sõja aastapäevale.

Süüria kodusõda sai alguses 2011. aasta märtsis alanud rahumeelsete protestidega, mida Assad jõhkralt maha suruma asus. Režiimi väitel võitlevad valitsusväed terroristidega ning see väide sai kinnitust aprillis, kui Al-Nusra Rinne andis ustavusvande Zawahirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles