Ukraina: Moskva rikub WTO ja vabakaubanduse reegleid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina opositsioonierakonna Batkivštšõna (Isamaa) parlamendifraktsiooni juht Arseni Jatsenjuk
Ukraina opositsioonierakonna Batkivštšõna (Isamaa) parlamendifraktsiooni juht Arseni Jatsenjuk Foto: SCANPIX

Ukraina opositsioonierakonna Batkivštšõna (Isamaa) parlamendifraktsiooni juhi Arseni Jatsenjuki hinnangul püüab Venemaa Ukraina kaupadele kehtestatud sisseveokeeluga survestada Kiievit tolliliiduga ühinema.

Jatsenjuki sõnul on selline keeld muutunud Moskva jaoks juba tavapraktikaks. «Nüüd on kaubandussõda omandanud ähvardavad mõõtmed,» tõdes Ukraina poliitik oma erakonna võrguküljel avaldatud kommentaaris.

Ta toonitas, et sääraselt käitudes rikub Venemaa SRÜ raames sõlmitud vabakaubanduslepet, aga ka Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) printsiipe.

«Partneritel ei sobi sedasi käituda, saati veel naabritel,» lisas Jatsenjuk, kelle hinnangul püüab Moskva sel moel sundida Kiievit Venemaa, Kasahstani ja Valgevene tolliliitu astuma.

«Kuid Ukraina on oma valiku teinud. Ukraina seadustega on kinnistatud kurss lõimumisele Euroopa Liiduga ning Vilniuses toimuval idapartnerluse tippkohtumisel allkirjastab Ukraina EL-iga assotsieerumise leppe,» rõhutas Jatsenjuk.

Ukraina Tööandjate Liit teatas kolmapäeval, et Venemaa tolliamet on paigutanud eranditult kõik Ukrainast imporditavad kaubad ohtlike kaupade nimekirja ja peatanud nende impordi määramata ajaks.

Seniste prognooside järgi oleks Ukraina eksport Venemaale moodustanud teisel poolaastal 8,5 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles