Putin: Snowden on veider tüüp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdeni Venemaalt saadud asüülidokumendi foto.
Edward Snowdeni Venemaalt saadud asüülidokumendi foto. Foto: SCANPIX

USA luureandmete lekitaja Edward Snowden on veider tüüp, kes on ise enda elu keeruliseks teinud, nentis Venemaa president Vladimir Putin täna antud teleintervjuus.


«Teate, ma olen temale mõnikord mõelnud, ta on veider tüüp,» leidis endisest KGB töötajast Putin teleintervjuus. «Kuidas ta oma elu üles ehitab? Ta on enda elu üsna keeruliseks teinud. Mul pole õrna aimugi, mida ta edasi teeb.»

Putin lubas, et Venemaal võib Snowden end turvaliselt tunda. Samas lisas ta, et lekitajat kohtu alla anda sooviv Washington võib aja jooksul oma seisukohta muuta ja võib-olla leitakse kompromisse.

Kui Putinilt küsiti, mids saaks, kui selline lekitaja oleks Venemaa kodanik, vastas ta, et teeks kõik tagamaks, et Snowden võetaks vastutusele ranges vastavuses Venemaa seadustega.

Putin tunnistas, et kui USA julgeolekuteenistused käsitlevad Snowdenit reeturina, siis mees ise mõtleb teises raamistikus, pidades end inimõiguslaseks.

Enne Venemaalt lõpuks ajutise varjupaiga saamist elas Snowden rohkem kui kuu aega Moskva Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis.

Putini sõnul kuulis ta Snowdeni varjupaigasoovist esimest korda ajal, kui too veel Hongkongis oli. Vene presidendi vastus olnud, et kui Snowden lekitamise lõpetab, on ta teretulnud Venemaale.

Putini jutu järgi Snowden aga talle Venemaalt seatud tingimustega ei nõustunud. Ta meenutas, et seejärel alustas Snowden lendu Ladina-Ameerikasse. «Mulle öeldi, et härra Snowden lendab meie juurde, kaks tunni enne lennuki maandumist,» jätkas Vene riigipea, kes on korduvalt rõhutanud, et ameerika lekitaja saabus tema riiki kutsumata.

Putini sõnul ei saaks nad Snowdenit USA-le välja anda juba paljalt seetõttu, et Moskva ja Washingtoni vahel pole vastavat lepingut. Venemaa on tema sõnul teinud ameeriklastele ettepaneku sellise lepingu sõlmimiseks. Samuti ei tohiks ameeriklased Putini hinnangul Snowdeni väljaandmist nõuda, kui keelduvad ise vene bandiite neile välja andmast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles