Video: Kabuli karateõpetaja

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seekordne

NATO TV

video viib vaatajad ühte Afganistani pealinna Kabuli keldrisse, kuhu kohalikud poisid tulevad pärast koolipäeva lõppu karated õppima.

Kogu maailmas menukat jaapani võitluskunsti õpetab kohalikele noortele Fareedi-nimeline mees, kes päevatööna peab taksojuhi ametit.

«Kui me tahame tervet ühiskonda, peame me treenima meie lapsi ja noori headel spordialadel, selleks, et hoida nad eemal narkootikumidest,» räägib Fareed.

Tema õpilaste hulka kuulub ka 14-aastane Avzal, Afganistani rahvuskoondise liige. Hoolimata sellest, et Avzal pärineb väga vaesest kodust, on ta Fareedi ainus musta vööga õpilane, kes võitis hiljuti Usbekistanis peetud võistlustelt kulla.

«Minu arvates on karate parim. See on mu lemmikspordiala,» jutustab Avzal. «Mulle meeldis karate lapsepõlvest saadik. Ma alustasin selle alaga umbes seitsme-aastaselt.»

Nii, nagu enamikke teisigi spordialasid, saab Afganistanis taas harrastada alles 2001. aastast, kui Taliban võimult kukutati. «Talibani režiimi ajal oli võimatu tegeleda ükskõik millise spordialaga,» meenutab Fareed. «Kuid nüüd, kui NATO ja teised liitlasväed, ISAF (NATO rahvusvahelised julgeolekuabijõud – toim) Afganistani tulid, on afgaanidel taas väärtuslik võimalus tegeleda kõigi spordialadega.»

«Me teeme oma parima, et teha midagi Afganistanile,» tõotab video lõpuks Mohammedi-nimeline õpilane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles