Lätile teeb muret Vene relvajõudude aktiivsus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa sõdurid sõjalistel õppustel Zapad-2009.
Venemaa sõdurid sõjalistel õppustel Zapad-2009. Foto: AFP / Scanpix

Kaitseministeeriumi kantsler Jānis Sārts möönis, et Läti tunneb muret riigipiiride ääres aktiviseerinud Vene relvajõudude tegevusest.


Sārtsi kinnitusel on viimastel päevadel märgatavalt suurenenud Venemaa sõjalise aktiivsuse taga Läti piiri lähistel toimuv sõjaväeõppus. Tegemist on taasiseseisvunud Läti piiri lähistel aset leidnud õppustest suurimate sõjaliste manöövritega, mida jälgivad ka Läti vaatlejad, vahendas LETA.

«Meie piiri ääres toimuvad väga suured sõjaväelised õppused, mis on märksa suuremad nendest, mida Venemaa viis läbi Gruusia piiri lähistel enne sissetungi Gruusiasse,» kommenteeris kantsler.

Sārtsi sõnul on viimasel ajal Vene lennukid rikkunud üha sagedamini Balti riikide õhupiiri, mis tema hinnangul on otseselt seotud suurõppustega.

Möödunud kuul viisid Venemaa ja Valgevene relvajõud Balti riikide külje all Valgevene Leedu ja Poolaga piirnevatel aladel ning Kaliningradi oblastis läbi mastaapsed sõjalised õppused Zapad-2009 ning Ladoga-2009.

Moskva kinnitusel oli tegemist terrorismivastase võitlusega, seejuures osales Venemaa teatel Zapad-2009 õppustel ligikaudu 8000 sõdurit Valgevenest ja 5000 sõjaväelast Venemaalt ning Ladoga-2009 õppusel umbes 7000 sõjaväelast, kuid väidetavalt olid arvud veelgi suuremad. Tegemist oli mastaapsema sõjaväeõppusega pärast NSV Liidu lagunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles