Barack Obama pälvis Nobeli rahupreemia

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: AP / Scanpix

Norra Nobeli komitee otsustas tänavuse rahupreemia anda Ühendriikide presidendile Barack Obamale.

Ühendriikide esimese mustanahalise presidendi puhul hinnati tema erakordseid jõupingutusi rahvusvahelise diplomaatia tugevdamisel ja rahvaste vahelise koostöö arendamisel, kirjutas kirjutas nobelprize.org.

Lisaks eelpoolmainitule tunnustati Theodore Roosevelti, Woodrow Wilsoni ja Jimmi Carteri järel kolmanda Ühendriikide presidendina Nobeli rahupreemia pälvinud Obamat püüdluste eest jätkata Lähis-Ida rahukõnelusi ja tõkestada tuumarelvastuste levikut. Norra Nobeli komitee juht Thorbjörn Jagland rõhutas Obama rolli tuumavaba maailma loomisel ning kinnnitas, et president on rahvusvahelises poliitikas loonud uue õhkkonna ning andnud lootust paremale tulevikule. 

«Väga harva on üks inimene pälvinud niimoodi maailma tähelepanu nagu Obama ja andnud oma rahvale lootuse paremale tulevikule,» teatas komitee oma avalduses, milles kiideti ka Ühendriikide initsiatiivi haarata suurem roll kliimavaldkonna väljakutsetega tegelemisel.

Obama sündis 1961. aastal Kansasest pärit valgenahalise ema ja Kenyast pärit mustanahalise isa perre ning kasvas üles Hawaiil. Protestandist riigipea sai hariduse Columbia Ülikoolis ja Harvadi Law Schoolis, misjärel töötas 90ndatel tsiviilõiguste juristina ja õpetas konstitutsiooniseadust Chicago Ülikooli juurakoolis (University of Chicago Law School). 1997. aastal valiti Demokraatliku parteiga ühinenud Obama Illinoisi osariigi senaatoriks. 

2004. aastal võitis ta koha USA Kongressi senatis, kuid juba mullu augustis valiti ta Denveris toimunud parteikongressil demokraatide presidendikandidaadiks. Novembrikuistel valimistel edestas ta oma vabariiklasest vastaskandidaati John McCaini ja valiti Ühendriikide 44. presidendiks.  

Nobeli rahupreemia suurus on 10 miljonit Rootsi krooni ehk ligikaudu 16 miljonit Eesti krooni. Tänavusele  rahupreemiale oli esitatud 205 nominenti - 172 isikut ja 33 organisatsiooni - mis on kõigi aegade rekord. Preemia pidulik üleandmine toimub selle asutaja Alfred Nobeli surmapäeval 10. detsembril Oslos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles