Uiguuride liider: Nobeli preemia tõstab maailma ootusi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rebiya Kadeer.
Rebiya Kadeer. Foto: AFP / Scanpix

Hiina loodeosas asuva islamiusulise Xinjiangi autonoomse piirkonna eksiilis elav liider Rebiya Kadeeri sõnul tõusevad Nobeli rahupreemiaga maailma ootused Barack Obama suhtes.


«Ma olen väga õnnelik, et ta selle [Nobeli rahupreemia] sai. Nüüd ta peab auhinnaga midagi tegema. See tõstab tema suhtes ootusi, et ta astuks välja rõhutud rahvaste eest,» kommenteeris Kadeer, kes tunnustas Obama püüdlusi kaitsta inimõiguseid kogu maailmas, vahendas AFP.

Xinjiangi piirkond on sarnaselt Tiibetiga Hiina Rahvavabariigi üks kõige rahutumaid regioone. Keskvõimu sõnul kujutavad uiguuri separatistid pidevat ohtu riigi julgeolekule, mistõttu on piirkond võetud tugeva kontrolli alla. Uiguuride sõnul on keskvalitsuse poliitika eesmärk islamiusuliste kultuuri ja rahvustunde allasurumine.

Washingtonis elav Kadeer avaldas lootust, et Obama suudab edukalt suhelda Puna-Hiina kommunistliku juhtkonnaga. Ühendriikide president peaks Hiinat külastama järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles